3.6.9 Fortress village Art Studio

사진작가 이한울_나르실리온

마을 속 창작 공간

369마을은 인근에 공연 공간이 많은 대학로가 있고 성북천과 성곽주변으로 다양한 축제가 열리는 예술과 문화가 있는 곳이다. 특히 한성대 예술대학 학생들과 지역 예술인들이 주민들과 협력하여 여러 이벤트를 진행하고 있는 동네다. 마을 재생 활동이 지속가능하기 위해서는 이러한 문화예술 콘텐츠를 이용하여 특색 있는 성곽마을로의 변화가 필요하다.

예술공방은 60여 년 된 낡은 주택을 리모델링해 만들었는데, 예술인들이 자기만의 고유한 작품 활동을 할 수 있는 작업장으로 쓰일 예정이다. 이곳에서는 예술가들이 고즈넉한 환경 속에서 일상생활을 하며 창작활동을 펼칠 수 있도록 작업공간과 함께 숙식공간이 마련됐다. 그리고 예술공방은 작품을 통한 수익창출의 기반이 되는 동시에 지역 내 작은 문화거점이 될 것이다.

지역민과 어울리는 예술가들의 작업을 통해 마을의 문화적 가치가 올라가길 바라며, 생기 있는 일상을 되찾는 마을이 되기를 기대해본다.

시간이 쌓여 만든 다양한 레벨

가파른 대지의 경사를 따라 지어진 기존 주택은 건축물대장상으로는 단층 건물이다. 하지만 60여 년의 세월은 단층 건물을 지하1층에서부터 옥상까지 5개의 레벨을 만들었다. 리모델링 계획은 시간에 따라 확장, 변화된 기존 건물의 이런 특성을 반영하여 입체적인 공간감의 구성에 초점을 맞췄다.

1층 공간은 마당의 외부 작업장과 연결되는 동시에 천장고를 가능한 높여 큰 작품 활동이 가능하도록 했다. 그리고 기존 5개의 레벨에 하나를 더했는데, 경사지붕의 층고를 높여 다락을 만들었다. 다락에는 예술가들, 특히 지역행사가 있을 때 방문하는 여행자 예술가들이 잠을 잘 수 있는 작은 방들을 배치했다.

이 지역에서 비교적 높은 레벨에 있는 건물의 옥상테라스는 마을의 풍경을 볼 수 있는 좋은 전망대 겸 휴게공간이 된다. 예술 이벤트가 있을 때는 옥상테라스와 골목길 담장은 예술가의 작품을 전시할 수 있는 전시공간이 될 것이다.

사진작가 이한울_나르실리온

Creation Space in the Village

369 Village is a place where you can find nearby Daehak-ro, with many performance spaces, and arts and culture with various festivals held around Seongbukcheon and the old city walls. In particular, it is a village where students at Hansung University Graduate School of Arts and local artists are working together with residents for various events. For sustainable village regeneration, it needs to be transformed into a unique castle village, using these cultural and artistic content.

A 60-year old house was remodeled into an art studio, which will be used as a workshop for artists to create their own unique works. Here, there is a space for them to live in a tranquil environment and create works. And the art studio will be a revenue-generating place through art works and be a small cultural base in the region.

We hope that the cultural values ​​of the village will be raised through the works of artists who are in harmony with local residents, and the village will come to life agin.

Various Levels Building Up Over Time

The existing house built along the steep slope of the land is a single-story building. Over the past sixty years, however, the one-story building was rebuilt into five levels, from the basement level to the rooftop. The remodeling plan focused on the structure of three-dimensional space by reflecting these characteristics of the existing building that was expanded and changed over time.

The first floor space was connected to the outside workplace in the yard, and at the same time, the ceiling was increased as high as possible to enable a large work activity. And we added one level to the existing five levels, and raised the sloped roof to create an attic. In the attic, there are small rooms for artists to sleep, especially traveling artists who pay a visit to local events.

The roof terrace of the building, which is located at a relatively high level in this area, becomes a nice observatory and resting place to see the scenery of the village. When there is an art event, the rooftop terrace and alleyway fence will become an exhibition space to display artists’ works.

사진작가 이한울_나르실리온


사진작가 이한울_나르실리온


사진작가 이한울_나르실리온


사진작가 이한울_나르실리온


배치도

1층 평면도

3.6.9 성곽마을 예술공방

설계자 | 김현숙 _ (주)이엔 건축사사무소

건축주 | 성북구청

감리자 | 김현숙 _ (주)이엔 건축사사무소

시공사 | 주현건설 주식회사

설계팀 | 박지은

대지위치 | 서울특별시 성북구 삼선교로2가길 11

주요용도 | 제1종근린생활시설 (주민공동이용시설)

대지면적 | 115.70㎡

건축면적 | 55.33㎡

연면적 | 55.33㎡

건폐율 | 47.87%

용적률 | 47.87%

규모 | 지상 1층

구조 | 벽돌조, 경량철골조

외부마감재 | 치장벽돌, 스타코플렉스

내부마감재 | 우드플로어링, 석고보드 위 페인트

설계기간 | 2017. 03 ~ 2017. 09

공사기간 | 2017. 12 ~ 2018. 08

사진 | 이한울 _ 나르실리온

구조분야 : 대주ENC

기계설비분야 : (주)세진이앤이

전기분야 : (주)정연엔지니어링

소방분야 : (주)세진이앤이

3.6.9 Fortress village Art Studio

Architect | Kim, Hyunsuk _ EN ARCHITECTS Inc.

Client | Seongbuk-gu

Supervisor | Kim, Hyunsuk _ EN ARCHITECTS Inc.

Construction | Juhyun Construction

Project team | Bak, Jieun

Location | 11, Samseongyo-ro 2ga-gil, Seongbuk-gu, Seoul, Korea

Program | Neighbourhood facility (Community center)

Site area | 115.70㎡

Building area | 55.33㎡

Gross floor area | 55.33㎡

Building to land ratio | 47.87%

Floor area ratio | 47.87%

Building scope | 1F

Structure | Brick, Light weight steel structure

Exterior finishing | Brick, Stuc-o-flex

Interior finishing | Wood flooring, Paint finish above gypsum board

Design period | Mar. 2017 ~ Sep. 2017

Construction period | Dec. 2017 ~ Aug. 2018

Photograph | Lee, Hanwool _ Narsilion Photography

Structural engineer | Daeju ENC.

Mechanical engineer | Sejin ENE.

Electrical engineer | Jung Yeon Engineering

Fire engineer | Sejin ENE.