An Artist’s House

사진작가 이진경

청주시 남쪽방향의 淸州文義鄕校(청주문의향교) 인근은 대청호주변의 아름다운 경치가 펼쳐진 주거단지의 대지이다. 그 중에서도 ‘문의’는 계절별로 벚꽃과 소나무의 짙은 녹색이 풍요롭게 펼쳐진 마을로 유명하다. 현재 향교주변은 주거단지로 계획되었고, 미술가, 사진가등이 서서히 자리잡게 되었고, 전시관과 작업실 등을 지어서 삶의 안착을 영위하는 지역이 되어가고 있다.

설계 당시 필자의 수첩기록에는 이런글이 쓰여 있었다.

문의 향교앞 나즈막한 한식 기와담이 있는 자리에 대청호가 내려다 보이며 우측엔 오래된 향교가 가까이 접하고 도로 맞은 건너편 전통식 담장과의 사이에 시간을 초월하는 길을 사이에 두고 서측향의 산자락을 아우르는 넓은 자연의 향기가 주방의 창호안으로 들어올 것입니다.

주택의 디자인은 전면이 서향인 대지와 향교가 자리잡은 구릉의 풍부한 자연적, 환경적 조건을 생각하면서 시작했다. 조각가와 동양화가인 부부 건축주의 아이디어를 고려해서, 배치는 대지의 형태를 따라 남향으로 배치했다. 형태는 콘크리트의 육중한 매스가 자리잡도록 했다. 전면도로 맞은편의 향교 이미지에 맞게 전통 토담이 있었기 때문에, 도로를 경계로 과거와 현재의 時空이 조화를 이루도록 고려되어야 했다. 도로쪽에 위치한 단독주택 단지로부터 프라이버시 보호를 위한 담장은 조각가가 만든 오픈된 철판이 보일 듯 말 듯한 경계를 나타낸다.

대지의 진입과 동시에 동측으로 대청호가 펼쳐지는 광경을 보게되며 문화적, 예술적 생활을 야외에서 즐길 수 있는 마당이 나타난다. 내부로 들어가 식당에 들어서면 창문으로 들어오는 자연 채광이 실내를 밝게 만들어 주는 것을 볼 수 있다. 두 계단을 오르면 이층으로 오르는 계단이 있고, 아담한 거실에 마주한다.

노출 콘크리트벽을 따라 이층으로 오르면, 창문으로 보여지는 서향 산자락의 풍경으로 자연의 흐름을 느낄 수 있다. 미로처럼 구성된 2층은 좁은 복도를 지나 찻방, 욕실, 안방으로 들어갈 수 있다. 걷다보면 복도에서 욕실로 들어가 테라스로 진입할 수도 있다. 2층 동측 테라스에는 데크와 욕조가 마련되어 있으며 대청호의 전경을 바라볼 수 있다. 테라스의 벽체는 일정한 높이로 프라이버시를 지켜준다. 찻방에서 서측 테라스로 진입하면 사색적 공간 및 작업공간이 나타난다. 인테리어는 미술가인 건축주의 디자인으로 철골 캔틸레버 침대, 캔틸레버 식탁 등 다양한 미술활동과 접목된 건축이 함께 이루어졌다.

사진작가 이진경

In the south of Cheongju City, the neighborhood of Cheongju Munwihyanggyo is the site of a residential complex with the beautiful scenery around Daecheongho Lake. Munwihyanggyo which used to be under Yangseongsan was moved to another site at the first year of King Gwanghae and moved again to its current position at the 9th year of King Sukjong(1683). Among them, ‘Munwi’ is famous for the seasonally green village of cherry trees and pine trees.

Currently, the surrounding area around hyanggyo(Confucian School) is planned to be a residential complex, and artists, photographers, etc. are gradually settling down. This area is also becoming the place for living as exhibitions and workshops are being built.

At the time of designing, something was written in this writer’s notebook as follows.

Where there is a low Korean-style roof tile wall in front of Munwihyanggyo, Daecheongho Lake is overlooked and the old hyanggyo is close to the right side. With a path transcending time between the traditional fence across from the road, widespread natural aroma that surrounds the west side mountain will enter the window of the kitchen.

The design of the house began with the consideration of abundant natural and environmental conditions of the site whose front is facing the west and the hill where hyanggyo settles. Considering as much as possible the idea of a married couple client of a sculptor and an oriental painter, the layout was arranged southward along the shape of the land. The shape was such that the massive mass of concrete was delicately positioned as a sculpture. Because there was a traditional earthen wall to match the image of hyanggyo which is opposite the front road, it had to be considered to harmonize the past and present time and space with the boundaries of the road.

From the detached housing complex located on the road side, the fence for privacy protection represents the boundary where the sculptor’s created open iron plate is scarcely perceptible. The main gate design also expresses the property of concrete using the idea of ​​the sculptor.

When you enter the site, you will see the scene where Daecheongho Lake is spreading to the east at the same time, and there is a yard where you can enjoy a cultural and artistic life outdoors. The space that you see when you stand facing the house is the kitchen and dining area looking over the folding door. When you go inside, natural light coming in through the window brightens the interior, and you can see the panoramic view of hyanggyo. In fact, a kitchen and a dining room have become the space where they live the most than other spaces in the interior. When you climb two stairs, you will see a staircase going upstairs and you will face a small living room.

A yard is visible beyond the south window of the living room, and cantilever eaves are constructed so that the two levels of mass are deeply felt. If you walk upstairs along the exposed concrete wall, you can feel the flow of nature as the scenery of the western hill seen through the windows. On the second floor which is constructed like a maze, you pass through a narrow corridor and can go into a tea room, a bathroom, and a main room. A main room, a dressing room, a bathroom, and a terrace were made up of alleyways. You can walk into the bathroom from the hallway to enter the terrace. On the second floor, the east side terrace has a deck and a bathtub, and you can see the view of Daecheongho Lake. A certain height of terrace wall protects their privacy, and the horizontally wide window in the middle of the wall overlooks hyangyyo on the south. When entering the western terrace from the tea room, a speculative space and a workspace appear. The interior was designed by an architect who is an artist, through the architecture combined with various art activities such as a steel cantilever bed and a cantilever table.

사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


사진작가 이진경


횡단면도


배치도 겸 1층 평면도

2층 평면도

문의예술인마을 ‘미술가의 집’

설계자 ┃ 이진경 KIRA ┃ 신공간 건축사사무소

건축주 | 손완봉

감리자 | 이진경 _ 신공간 건축사사무소

시공사 | 김광식 _ 신공간건설

설계팀 | 김지석

대지위치 | 충청북도 청주시 상당구 문의면 문의시내1길 11-5

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 401.00㎡

건축면적 | 150.26㎡

연면적 | 173.08㎡

건폐율 | 37.47%

용적률 | 173.08%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 노출콘크리트, THK24 로이복층유리

내부마감재 | 노출콘크리트, 락카, 실크벽지, 마루, 자기질 타일

설계기간 | 2016. 03 ~ 2017. 03

공사기간 | 2016. 06 ~ 2017. 04

사진 | 이진경

구조분야 : 연우구조

기계설비분야 : CK엔지니어링

전기분야 : 미래이앤지

소방분야 : 일양플랜트

An Artist’s House

Architect | Lee, Jinkyeong _ Neospace architects

Client | Son, Wanbong

Supervisor | Lee, Jinkyeong _ Neospace architects

Construction | Kim, Gwangsik _ Neospace construct

Project team | Kim, Jisuck

Location | 11-5, Munuisinae 1-gil, Munui-myeon, Sangdang-gu, Cheongju-si, Chungcheongbuk-do, Republic of Korea

Program | Detached House

Site area | 401.00㎡

Building area | 150.26㎡

Gross floor area | 173.08㎡

Building to land ratio | 37.47%

Floor area ratio | 173.08%

Building scope | 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Exposed concrete, Low-e paired glass

Interior finishing | Exposed concrete, Lacquer, Silk wallpaper, Flooring, Porcelain tile

Design period | Mar. 2016 ~ Mar. 2017

Construction period | Jun. 2016 ~ Apr. 2017

Photograph | Lee, Jin-kyeong

Structural engineer | Yeunwoo eng

Mechanical engineer | CK eng

Electrical engineer | Mirae eng

Fire engineer | Il Yang Plant