애플팜 하우스

사진작가 신경섭

포항역에서 동해대로를 따라 북쪽으로 차를 타고 이동하면 오른쪽으로는 동해 바다가 왼쪽으로는 높은 산들이 보인다. 고랭지 청정지역인 이곳은, 토양과 기후조건이 사과 생산에 적당하여 사과 재배가 매우 활발한 곳이다. 건축주는 은퇴를 3년 앞둔 부부이며, 고향인 이곳에서 은퇴 후 사과를 재배하며 살 계획이다. 이미 4년 전부터 주말마다 사과나무를 심고 저온창고를 짓는 등 준비를 해왔으며, 작년에는 드디어 첫 수확을 하였다.

방 2개와 거실, 주방을 가진 99제곱미터의 작은 남향주택이 건축주 요구사항의 전부였다. 그리고 집 외부에 작업을 할 수 있는 작은 공간이 있었으면 했다. 건물 주출입구의 확장이자 구심점 역할을 할 수 있는 외부 작업공간은 지붕을 길게 빼낸 캐노피 구조로 계획하여 비도 막아주며 그늘도 형성한다. 이곳은 주택을 출입하는 전이 공간이며, 손주들이 살랑대는 바람을 맞으며 마음껏 뛰어다닐 수도 있고 여름 물놀이도 할 수 있는 놀이 공간으로도 활용된다.

사진작가 신경섭

If one drives a car to the north along the East Sea Road from Pohang Station, one will see the high mountains on ones left and the East Sea on ones right. This is a high altitude, clean area where soil and climatic conditions are suitable for apple production and apple cultivation is very active here. The building is owned by a couple who are three years away from their retirement and plan to grow apples after their retirement here in their hometown. They have already planted apple trees on weekends for 4 years ago, built cold warehouses and finally picked their
first harvest last year.

A small house facing the South with an area of 99㎡ with two rooms, a living room and a kitchen were all that the client requested. And they wanted to have a small space to work outside the house. The external work space which can serve as the extension of the main entrance and centre point is planned to be a canopy structure with a long roof, which prevents rain and forms a shadow. It is a transition space for entering and leaving the house and it is also used as a playground where the grandchildren can run around enjoying the breeze and can play in water
in the summer.

사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


배치도


단면도

1층 평면도

애플팜 하우스

설계자 ┃ 이중희 KIRA ┃ 투엠투 건축사사무소

건축주 | 심재철

감리자 | 이중희 _ 투엠투 건축사사무소

시공사 | 이우식

대지위치 | 경상북도 포항시 북구 죽장면 부남로 2006

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 586.00㎡

건축면적 | 123.23㎡

연면적 | 123.23㎡

건폐율 | 21.03%

용적률 | 21.03%

규모 | 지상 1층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 송판무늬 노출콘크리트, 멀바우

내부마감재 | 석고보드 위 수성페인트, 송판무늬 노출콘크리트, 자작나무합판

설계기간 | 2016. 01 ~ 2016. 03

공사기간 | 2016. 04 ~ 2016. 10

사진 | 신경섭

구조분야 : SDM

기계설비분야 : (주)하나기연

전기분야 : (주)하나기연

소방분야 : (주)하나기연

Apple Farm House

Architect | Lee, Junghee _ 2m2 architects

Client | Shim, Jaecheol

Supervisor | Lee, Junghee _ 2m2 architects

Construction | Lee, Woosik

Location | 2006, Bunam-ro, Jukjang-myeon, Buk-gu, Pohang-si, Gyeongsangbuk-do, Korea

Program | Detached house

Site area | 586.00㎡

Building area | 123.23㎡

Gross floor area | 123.23㎡

Building to land ratio | 21.03%

Floor area ratio | 21.03%

Building scope | 1F

Structure | RC

Exterior finishing | Pine-wood exposed concrete, Merbau

Interior finishing | Water paint finish above plasterboard, Pine-wood exposed concrete, Birch plywood

Design period | Jan. 2016 ~ Mar. 2016

Construction period | Apr. 2016 ~ Oct. 2016

Photograph | Shin, Kyungsub

Structural engineer | SDM

Mechanical engineer | Hana Consulting Engineers

Electrical engineer | Hana Consulting Engineers

Fire engineer | Hana Consulting Engineers