Cafe Joshua

사진작가 이인호

카페 조슈아는 이른 새벽에는 부드러운 푸른빛을 발하고, 저녁노을에는 안성천을 품은 평야와 함께 살구 빛으로 바뀐다.
평택의 남쪽을 가로지르며 흐르는 안성천 주변은 평택시 북쪽의 빠른 개발과는 달리 논밭이 많은 평택 평야의 모습을 그대로 유지하고 있다.
카페 주변의 논은 봄이 되면 물로 채워지고, 모내기 후에는 파릇한 벼의 자라는 모습을 보여주며, 여름이 지나면 누렇게 익어가는 풍요로움에 빛나는 황금색으로 바뀌고, 벼 베기 철이 지나면 잔풀들과 함께 구릿빛 황토로 돌아온다.

하얀 건물외벽은 캔버스이고 색채를 덧칠해 주는 것은 햇빛의 몫이다.
건물의 창문들은 실내의 채광, 조망, 기능을 고려하여 위치와 크기가 결정되었으며 계절과 시간에 따라 변하는 평택평야의 풍경을 담는다.
건물 평면은 직사각형이지만 지붕의 용마루를 건물의 중앙에서 사선으로 돌리고 좌 우 지붕 2면의 경사도를 달리 적용했다. 건물 4면 처마의 다양한 높이와 경사도는 자연의 비정형성을 추상적으로 표현한 것이다.
결혼을 앞둔 예비부부는 이곳에 거주하며 마음껏 꽃을 가꾸고, 맛난 빵과 예쁜 케이크를 만들며 소박한 카페를 운영하고 싶다고 했다. 낮은 예산 때문에 건물은 최소화하고, 보편적인 자재들을 사용하였으며, 간결한 디테일이 적용됐다.
1층 카페는 넓은 공간은 아니지만 건물 전면의 너른 외부공간과 2층 높이의 경사 천정 때문에 시각적, 공간적 여유로움이 생겼다.
밝고 부드러운 빛은 카페의 고창과 전면 창으로 깊숙이 들어오고, 건물 후면 유치원의 수목들과 푸른 하늘이 창에 비친다.
2층 거주공간으로 오르면 대형 수직 창을 통해서 유치원 전경이 보이고, 지붕의 형상에 따른 경사진 천장들에 의해서 각 실들은 서로 다른 공간적인 형태를 갖게 됐다.

사진작가 이인호

Cafe Joshua glows soft blue early in the early morning and changes to apricot along with the plain that embraces Anseong River at sunset.
Anseong River that flows across the south of Pyeongtaek maintains the appearance of Pyeongtaek Plain with many rice paddies and fields, unlike the rapid development in the north of Pyeongtaek.
The rice paddies around the café are filled with water in the spring. And after rice planting, rice grows verdant in summer and it turns shiny golden in richness. After rice reaping, it returns to ocher soil together with small grass.

The exterior walls of a white building are canvases, and it is up to the sun to add color.
The windows of the building are located and sized in consideration of interior lighting, view, and function, and contain the landscape of Pyeongtaek Plain which changes with seasons and time.
The architectural floor plan is rectangular, but the ridge of a roof is turned diagonally from the center of the building, and the two slopes of left and right roofs are applied differently. The various heights and slopes of the eaves on the four sides of the building are the abstract representation of nature’s irregularities.

The couple, who are about to marry, said they want to live here and run a simple café while planting flowers and making delicious bread and pretty cakes. Due to the low budget, the building was minimized, using universal materials with concise details.
The cafe on the first floor is not a large space, but there is a lot of visual and spatial relaxation due to the open exterior space in front of the building and the inclined ceiling as high as the second floor.
Bright and soft light floods into the cafe’s skylight and front window, and the trees and blue sky of the kindergarten at the back of the building are mirrored from the window.
As you move up to the living space on the second floor, you can see the view of the kindergarten through a large vertical window, and each room has a different spatial shape due to the inclined ceilings according to the shape of the roof.

사진작가 이인호


사진작가 이인호


사진작가 이인호


사진작가 이인호


사진작가 이인호


사진작가 이인호


사진작가 이인호


다이어그램


배치도


횡단면도

1층 평면도

카페 조슈아

설계자 | 이인호 _ (주)건축사사무소 이래건축

건축주 | 이상준, 김현정

감리자 | 이인호 _ (주)건축사사무소 이래건축

시공사 | (주)윤명종합건설

설계팀 | 이은미 / 권혜지

대지위치 | 경기도 평택시 화촌2길 7-15

주요용도 | 제1종 근린생활시설, 단독주택

대지면적 | 707.00㎡

건축면적 | 132.16㎡

연면적 | 199.13㎡

건폐율 | 18.69%

용적률 | 28.17%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 |

– 건물 외벽 : 엠보싱 텍스처 마감 위 실리콘수지도장

– 창호 : THK24 로이복층유리, THK38 로이삼중유리

– 지붕 : THK0.7 아연도 강판

내부마감재 |

– 벽 : 석고보드 위 친환경페인트, 석고보드 2겹 위 실크벽지

– 천장 : 콘크리트 면처리 후 친환경수성페인트, 석고보드 2겹 위 실크벽지

– 바닥 : 에폭시 라이닝, 온돌마루

설계기간 | 2018. 11 ~ 2019. 02

공사기간 | 2019. 04 ~ 2019. 10

사진 | 이인호

구조분야 : SQ엔지니어링(주)

기계설비분야 : (주)노스타엔지니어링

전기·통신분야 : (주)전기설계·협인

Cafe Joshua

Architect | Lee, Inho _ Erae Architects

Client | Lee, Sangjun / Kim Hyunjung

Supervisor | Lee, Inho _ Erae Architects

Construction | Yun Myeong construction

Project team | Yi, Eunmi / Kwon, Hyeji

Location | 7-15, Hwachon 2-gil, Pyeongtaek-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Mixed use, residence

Site area | 707.00㎡

Building area | 132.16㎡

Gross floor area | 199.13㎡

Building to land ratio | 18.69%

Floor area ratio | 28.17%

Building scope | 2F

Structure | RC

Exterior finishing |

Exterior wall : External plaster insulation system

Window : 34mm low-E triplex glass, Al system window

Roof : 0.7mm anodized steel sheeting

Interior finishing |

Wall : Water paint and wall paper on concrete and plater board

Ceiling : Water paint and wall paper

Floor : Epoxy lining and Wood flooring

Design period | Nov. 2018 ~ Feb. 2019

Construction period | Apr. 2019 ~ Oct. 2019

Photograph | Lee, Inho

Structural engineer | SQ engineering

Mechanical engineer | North star Engineering

Electrical engineer | Electrical consultant Hyeob-In