CANVAS

사진작가 윤동원

가로로 긴 형상의 대지는 진입도로를 통해 마주하게 된다. 가구가 전시되는 공간이기 때문에 어떤 건축이 가구와 잘 어울릴지 고민이 많았다. 너(가구)의 배경이 되는 건축을 주요 개념으로 생각했다. 긴 형상의 대지를 이용하여 산책로처럼 거닐면서 전시를 보고 중간에 잠깐 휴식을 취할 수 있는 공간도 만들어 주었다.

외부마감에는 무채색 계열의 큐블럭(회색계열벽돌)과 블랙 스테인 적삼목을 사용해서 건물이 주변환경과 조화를 이루고 차분하고 세련된 이미지로 대지에 앉아 있길 원했다.
가로로 긴 벽면이 다소 부담스러울 수 있기 때문에 큐블럭 재료를 비틀어 쌓기 방식으로 마감을 해서 보는 위치와 태양의 이동에 따라 입면이 다채롭게 보일 수 있게 계획했다.
전면은 얼굴과 같은 모습이기 때문에 블랙스테인 적삼목을 조형적으로 계획하여 들어오는 사람들을 맞이 할 수 있게 하였다.

건물 이름은 컨셉인 너(가구)의 배경이 되는 건축을 고려하여 ‘canvas 캔버스’라 지었다.

사진작가 윤동원

The site is a long narrow site which is apparent when viewed through the entryway. Because it is a space where furniture is to be displayed, I was worried about which architecture would fit well with furniture. I thought architecture that is neutral and forms a background for the furniture, without intruding on the furniture, would be a sound concept. Therefore I created a space for viewing the exhibition and allowing viwers to take a short break like walking a trail, by using the elongated site.

In the exterior finishes, I wanted to use achromatic cubic blocks (gray bricks) and black-stained red cedar. I considered these would provide a calm and sophisticated image in harmony with the surrounding environment. Because the long wall may be somewhat burdensome, I planned to give the elevation variety by to enable it to look different depending on the location and the movement of the sun. To achieve this I used Q block in a way of twisting brick masonry, because the facade is likened to a human face, it is designed in conjunction with the black-stained red cedar to welcome the incoming people.

The name of the building is ‘canvas’, considering the architecture that is the background of the concept Ner(furniture).

사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


사진작가 윤동원


배치도


단면도


1층 평면도

2층 평면도

캔버스

설계자 ┃ 윤동원 KIRA ┃ AAG 건축사사무소

건축주 | 이상봉

감리자 | 윤동원 _ AAG 건축사사무소

시공사 | 태민종합건설, 중문산업

설계팀 | 설정우, 안용일, 이현주

대지위치 | 경기도 광명시 가학로 85번길 6-6

주요용도 | 근린생활시설(소매점)

대지면적 | 688.00㎡

건축면적 | 405.69㎡

연면적 | 760.02㎡

건폐율 | 58.97%

용적률 | 110.47%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조, 철골철근콘크리트조

외부마감재 | 큐블럭(회색계열 500X90X50), 적삼목 위 블랙스테인마감, 알루미늄시트, 리얼징크

내부마감재 | 자동수평몰탈(한국웨버), 수성페인트, 자기질 타일

설계기간 | 2015. 12 ~ 2016. 04

공사기간 | 2016. 04 ~ 2017. 02

사진 | 윤동원

구조분야 : 광림구조엔지니어링

기계설비·전기·소방분야 : 진화이엔씨

CANVAS

Architect | Yoon, Dongwon _ AAG architecten

Client | Lee, Sangbong

Supervisor | Yoon, Dongwon _ AAG architecten

Construction | TEAMIN Construction /JOONGMOON Industry

Project team | Seol, Jeongwoo / Ahn, Yongil / Lee, Hyeonjoo

Location | 6-6, Gahak-ro 85beon-gil, Gwangmyeong-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Neignbourhood living facility(retail store)

Site area | 688.00㎡

Building area | 405.69㎡

Gross floor area | 760.02㎡

Building to land ratio | 58.97%

Floor area ratio | 110.47%

Building scope | 2F

Structure | RC, SRC

Exterior finishing | Qblock(Gray 500X90X50), Red cedar(BLACK Wood stain finish above), AL Seat, Real zinc
Interior finishing | Auto horizontality-mortar, Water paint, Porcelain tile

Design period | Dec. 2015 ~ Apr. 2016

Construction period | Apr. 2016 ~ Feb. 2017

Photograph | Yoon, Dongwon

Structural engineer | GWANGLIM STRUCTURE Engineering

Mechanical·Electrical·Fire engineer | JINHWA E&C