Chunyang Child Welfare Center

사진작가 김창묵

춘양 봄볕 지역아동센터는 경상북도 봉화군 춘양면의 한적한 마을에 자리를 잡았다. 인근에 춘양 보건지소와 면사무소가 있는 공간적 위치를 살려, 지역아동센터뿐만 아니라 마을과 소통할 수 있는 역할을 수행하는 공간을 만들고자 했다.
지역아동센터를 이용할 봉화마을 아이들이 필요로 하는 공간은 스펙트럼이 넓고 다채롭다. 아이들이 원하는 것들을 각각의 프로그램들로 분류한 뒤 그에 해당하는 커다란 공간을 만들고자 했다. 운동장과 드넓은 외부 마당, 높고 널찍한 실내 다목적실이 이렇게 해서 탄생했다. 마당에서는 운동뿐 아니라 텐트를 치고 캠프를 할 수도, 보건지소와 공간을 공유해 공연을 할 수도 있다.
높게 솟은 널찍한 다목적실은 누워서 TV나 영화를 보는 휴식공간도 되고, 뛰어노는 놀이공간도 된다. 주방과 가깝기 때문에 상을 펴고 밥을 먹을 수도 있고, 간식을 만드는 요리교실을 진행할 수도 있다. 독립된 공간인 지도실이나 다락에 올라가면 조용하게 책을 보거나 공부를 할 수 있다. 넓고 높은 공간에서 다양한 활동을 하며 아이들의 경험과 생각이 풍부해진다.

사진작가 김창묵

Chunyang Bombeot Community Children’s Center is located in a secluded village in Chunyang-myeon, Bonghwa-gun, Gyeongbuk-do, Korea. By utilizing the spatial location of the Chunyang Public Health Center and Myeon Office in the vicinity, we aimed to create the community children’s center. This space can play a role in communicating with the village.
The space for the children of Bonghwa Village, which will use the community children’s center, has a broad and colorful spectrum. After classifying the children’s wishes into individual programs, we tried to make large spaces corresponding to them, including the playground, the spacious outdoor yard, and the lofty and spacious indoor multipurpose room. In the yard, it is possible to camp, set up tents, and share the space with the Branch Office of the Community Health Center to perform and exercise.
A spacious multi-purpose room that rises high can be a resting place to lie watching TV or movies, and play space. Since it is close to the kitchen, it can be a place to set a table to eat or have a cooking class, including snacks. The children can quietly read books or study when they go up to a guidance room or an attic, an independent space. They can have more full experiences and thoughts by doing various activities in a large and tall space.

사진작가 김창묵


사진작가 김창묵


사진작가 김창묵


배치도


단면도

1층 평면도

춘양 봄볕 지역아동센터

설계자 | 김정한 _ 에이탑 건축사사무소

건축주 | 사회복지법인 월드비전

감리자 | 김정한 _ 에이탑 건축사사무소

시공사 | 주식회사 광영 A&C

설계팀 | 오은영, 최정로, 신누리

대지위치 | 경상북도 봉화군 춘양면 춘양로 153-30

주요용도 | 제1종근린생활시설(지역아동센터)

대지면적 | 1,930.00㎡

건축면적 | 241.22㎡

연면적 | 268.99㎡

건폐율 | 12.91%

용적률 | 14.50%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 외단열시스템(스타코)

내부마감재 | 친환경 수성페인트, 자작나무

설계기간 | 2017. 08 ~ 2017. 12

공사기간 | 2018. 02 ~ 2019. 05

사진 | 김창묵

구조분야 : 제이엔씨구조

기계설비분야 : 삼아 C&S

전기분야 : 준영이엔씨

Chunyang Child Welfare Center

Architects | Kim, Junghan _ ATOP Architects & Design lab

Client | World Vision

Supervisor | Kim, Junghan _ ATOP Architects & Design lab

Construction | Kwangyoung Architecture & Construction

Project team | Oh, Eunyoung / Choi, Jungno / Shin, Nuri

Location | 153-30, Chunyang-ro, Chunyang-myeon, Bonghwa-gun, Gyeongsangbuk-do, Korea

Program | Neighborhood Living Facility(Regional Child Center)

Site area | 1,930.00㎡

Building area | 241.22㎡

Gross floor area | 268.99㎡

Building to land ratio | 12.91%

Floor area ratio | 14.50%

Building scope | 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Exterior insulation finishing system

Interior finishing | Eco-friendly water paint, Plywood

Design period | Aug. 2017 ~ Dec. 2017

Construction period | Feb. 2018 ~ May 2019

Photograph | Kim, Changmook

Structural engineer | J&C Structural Eng.

Mechanical engineer | Sama C&S

Electrical engineer | Jun-Young E&C