Daejeon Recreational Forest

투시도

숲과의 緣, 대전나눔숲 자연휴양림!

숲은 내게 어서 오라 하고

숲은 내게 깊이 느끼라 하고

그리고 나는 숲에서 감동한다.

쉿 ! 모든 것이 한 순간에 시작됐다.
가뿐 숨을 몰아쉬며 뒤돌아보니, 걸어온 길은 하얗게 사라지고 눈앞에는 신비한 세계로 향하는 문이 열린다. 계룡산 자락에서 굽이 이어지는 산길을 따라 빽빽한 숲에서 만나는 관문. 대전 유성구의 빈계산(牝鷄山). 복잡한 도심에서 순수한 자연을 향하여, 촘촘한 현실에서 깊은 감동이 머무는 마법 같은 시간이다. 본래의 임도와 산의 형세를 중심으로 각 영역별 공간을 친근하게 배치하여, 마치 우연이듯 필연이듯 자연과의 만남을 극대화하고 불필요한 시선의 간섭을 최소화했다. 산세를 아우르는 유려한 동선과 어린이에서 어른, 장애인까지 누구나 함께 사용 할 수 있도록 했으며, 교육시설과 숙박시설이 종합적·유기적으로 연계되어 활용성과 편의성을 높이고자 했다. 장난스런 산들바람이 머리를 흩트리고, 낙엽이 살포시 어깨를 토닥여주는 숲. 도란도란 이야기를 나누며 발맞춰 걷는 숲길, 그 자연이 치유하는 숲의 이야기가 이어진다.

조감도

Ties with Forest, Daejeon Nanum (Sharing) Forest Natural Recreation Forest!The forest says to me ‘Come on’.

and ‘feel deeply’.

And I am impressed in the forest.

Shh! Everything started in one moment.
When you look back breathlessly, the path that you walked away turns white and vanishes, and the door to the mysterious world opens in front of you.
he gateway to the dense forest along the winding mountain path from the foot of Mt. Gyeryongsan. Mt. Bingyesan in Yuseong-gu, Daejeon. It is a magical time where a deep impression stays in a compact reality, toward pure nature in a complex city. By arranging the space of each area in a friendly way centered on the original forest trail and the shape of mountain, we maximized the encounter with nature as if by accident or necessity and minimized the interference of unnecessary gaze. In addition to a smooth flow of movements around the mountain, we have made it possible for anyone to use it together, from children to adults and people with disabilities, and connected education facilities and accommodations in a comprehensive and organic way in order to diversify the use and enhance convenience. The forest where a playful breeze dishevels your hair, and where leaves pat your shoulders. The forest path where you walk in step with others while having friendly conversation, and the story of the forest that the nature heals is followed.

배치도


1층 평면도

2층 평면도

대전 나눔숲 자연휴양림

설계자 ┃ 남상득 KIRA ┃ (주)씨엔 건축사사무소

건축주 | 대전광역시

설계팀 | 백유미, 이승환, 김희수

대지위치 | 대전광역시 유성구 성북동 산 1-13 일원

주요용도 | 자연휴양림

대지면적 | 9,989.79㎡

건축면적 | 1,744.11㎡

연면적 | 2,996.95㎡

건폐율 | 0.53%

용적률 | 0.41%

규모 | 지하 1층 ~ 지상 2층

구조 | 중량목구조, 경량목구조, 철근콘크리트조

외부마감재 | 목재루버, 집성목판재, 노출콘크리트, 칼라로이유리

설계기간 | 2016. 02 ~ 2016. 03

Daejeon Recreational Forest

Architect | Nam, Sangdeuk _ CN Architecture Co., Ltd.

Client | Daejeon Metropolitan City

Project team | Baek, Yoomi · Lee, Seunghwan · Kim, Heesu

Location | San 1-13, Seongbuk-dong, Yuseong-gu, Daejeon

Program | Recreational forest

Site area | 9,989.79㎡

Building area | 1,744.11㎡

Gross floor area | 2,996.95㎡

Building to land ratio | 0.53%

.Floor area ratio | 0.41%

Building scope | B1F – 2F

Structure | Heavy timber construction, Light-frame construction, RC

Exterior finishing | Wooden louver, Edge glued panel, Exposed concrete, Low-E glass color

Design period | Feb. 2016 ~ Mar. 2016