Forestar, an Eco-Friendly Energy Self-Sufficient Village

사진작가 이남선_엘투아카이브

따로 또 같이 –

마을 전체는 일관된 컨셉과 통일성을 부여하였지만, 그 마을을 이루는 각 건축물은 개개인의 인적구성과 취향을 살린 독립된 주택으로 설계됐다.
즉, 건축주들의 가족구성과 경제력, 개별적인 요구조건 등에 맞추어 하나 하나 독자적인 평면과 면적으로 지어진 단독주택 마흔한채!
마을을 통과하는 바람길을 어느 집도 막지 않고, 다른 집의 전망과 햇살을 욕심 부리지 않으며 이 집은 방향을, 저 집은 길목을 기꺼이 양보하면서 포리스타 친환경빌리지를 이루었다.
빌리지 대부분의 각 단독주택들은 연면적 130제곱미터정도의 소규모이다, 이러한 작은 주택에서 자칫 느껴지는 답답함과 폐쇄적인 공간감, 환경적 단점들을 극복하고자 적용한 스킵플로어방식의 평면은 내부를 컴팩트하게 공간구성하여 층간 통풍을 원활하게 하는 동시에, 평면에 따라 각각 다른 크기의 선큰가든과 천창으로 환기와 채광까지 살렸다.

사진작가 이남선_엘투아카이브

Separately and together!

The whole village is given a coherent concept and unity, but the structures that make up the village were designed as independent homes that serve the individuals living in them and their preferences. In a nutshell, fifthy-one homes with all the distinctive floor plans and sizes built to the family makeup for different project owners, their finances, and their various requirements!
While none of the houses block the wind that blows through the village nor block the views or sunlight of other houses, a house here gives up its desired direction and another there gives up its desired position at a traffic junction, thus forming the eco-friendly village of Foresta.
Most of the homes in the village are small with a gross floor area of about 130㎡. The skip floor plan, which was adopted with the aim of overcoming stuffiness, closeness, and other typical environmental shortcomings that are perceived in small-sized housing units, not only ensures inter-floor air circulation by achieving a compact space composition, but also uses upgraded ventilation and lighting with differently-sized sunken gardens and skylights fitted to different floor plans.

사진작가 이남선_엘투아카이브


사진작가 이남선_엘투아카이브


사진작가 이남선_엘투아카이브


사진작가 이남선_엘투아카이브


사진작가 이남선_엘투아카이브


배치도


2,3층 평면도

4,5층 평면도

친환경 에너지자립마을 포리스타

설계자 ┃ 남상득 KIRA ┃ (주)씨엔 건축사사무소

건축주 | 성준용 외 40인 _ (주)포리스타

감리자 | 권정현 _ 신화 종합건축사사무소

시공사 | 무원건설(주)

설계팀 | 백유미, 이승환, 김희수, 추지연

대지위치 | 경기도 용인시 수지구 호수로126번길 68-21 일대

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 14,507.00㎡(단지내 도로 포함)

건축면적 | 36㎡ ~ 75㎡

연면적 | 96.90㎡ ~ 174.04㎡

건폐율 | 15.00% ~ 18.00%

용적률 | 18.00% ~ 45.00%

규모 | 단독주택 41동 / 지하 1~2층, 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 컬러강판(POSCO C&C Print Color Steel Sheet 3GTE31), 스타코(드림코트 DREAM 202), 현무암

내부마감재 | 노출콘크리트, 수성페인트, 석고보드, 벽지

설계기간 | 2014. 10 ~ 2017. 10

공사기간 | 2016. 01 ~ 2018. 09

사진 | 이남선 _ 엘투아카이브

구조분야 | 서울구조이엔시(주)

기계설비분야 | (주)덕수이앤지

전기분야 | (주)덕수이앤지

통신분야 | (주)덕수이앤지

Forestar, an Eco-Friendly Energy Self-Sufficient Village

Architect | Nam, Sangdeuk _ CN Architecture Co., Ltd.

Client | Sung Junyong and 40 others _ Forestar Co., Ltd.

Supervisor | Kwon, Junghyun _ Shinwha Architecture

Construction | Moowon Construction Co., Ltd.

Project team | Baek, Yoomi / Lee, Seunghwan / Kim, Heesu / Choo, Jiyeon

Location | 68-21, Hosu-ro 126beon-gil, Suji-gu, Yongin-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | House

Site area | 14,507.00㎡

Building area | 36㎡ ~ 75㎡

Gross floor area | 96.90㎡ ~ 174.04㎡

Building to land ratio | 15.00% ~ 18.00%

Floor area ratio | 18.00% ~ 45.00%

Building scope | 41 households / (Maximum) B2F – 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Print color steel sheet(POSCO C&C, Print Color Steel Sheet 3GTE31), Stucco(DREAM COAT, DREAM 202), Basalt

Interior finishing | Expose concrete, Water paint, Gypsum board, Wall paper

Design period | Oct. 2014 ~ Oct. 2017

Construction period | Jan. 2016 ~ Sep. 2018

Photograph | Lee, Namsun _ L2 ARCHIVE

Structural engineer | Seoul Structure ENC Co., Ltd.

Mechanical·Electrical·Communication engineer | Deoksoo Engineering Co., Ltd.