Golfzon County Cheongtong GC Club House

사진작가 이승무

클럽하우스 공사비 덜어내기
골프존은 우리나라의 골프 대중화에 앞장서는 최고의 기업이다. 설계에서 가장 중요한 요구 조건은 기존 골프장 공사비의 50% 절감이었다. 적정공사비를 적정한 공간의 가치로 구현하는 것이 최대의 목표였다. 일반적으로 최근 18홀 기준 클럽하우스 공사비는 100억에서 300억까지의 수준을 유지하는 것이 최근 10년 동안 골프장 클럽하우스 건축의 관례였다. 총 사업비 50억이란 것이 어떻게 정해졌는지는 잘 모르지만, 설계자란 항상 주어진 여건에 최선을 다하는 것이라는 사명을 갖고 설계에 착수하였다. 이러한 요구 조건에 동의한 것은 골프존이 우리나라 골프 대중화의 선두 기업이며, 이에 맞는 경영방침과 혁신이라는 믿음과 신뢰가 있었기 때문이다.

가능한 건축 구법의 모색
먼저 50억 규모의 사례를 분석한 결과, 50억 규모의 예산에 맞는 클럽하우스들은 샌드위치 패널의 가설 건물로 건축되어 있었다. 하지만 샌드위치 패널의 건축물들은 최근 화재로 논란이 되기도 하였고, 또한 그 속에 품질이 낮은 건축 재료가 적정하게 마감된 것들이었다. 안전과 화재와 관련한 임시적 조치로 향후 10년 정도면 수명을 다하는 건축물이었다. 이에 새로운 건축구법이 요구되는 상황이었으며, ‘어떻게 짓는가?’라는 근본적인 문제에서 다시 접근하기 시작했다.

새로운 한계에 도전
조건 파악을 포함한 사전 분석 작업이 어느 정도 진행될 때쯤, 또 하나의 난관에 봉착하였다. 설계를 시작할 당시의 요구 조건은 18홀 퍼블릭 골프클럽하우스로 여러 가지 공간 구성 중 대중 골프장의 건축물의 기능과 동선을 고려하여 규모를 기존 약 3,306제곱미터(1,000평) 내외에서 최소화하여 약 1,653제곱미터(500평) 내외로 하면 품질과 건설비용의 적정성을 구현할 수 있었다. 선진 미국의 퍼블릭 골프클럽하우스는 약 165제곱미터(50평)에서 330제곱미터(100평) 내외의 규모이며, 일본의 퍼블릭 골프장은 1,653제곱미터(500평) 내외이다. 하지만 우리나라 골프 문화에서의 사회적 요구는 약 3,306제곱미터(1,000평)에서 6,612제곱미터(2,000)평 사이로, 이러한 문화와 사회적 요구 사항을 어떻게 극복하는가가 최대의 이슈가 되었다.
프로그래밍 과정을 통해서 설계 요구 조건이 파악되면 스케치나 다이어그램 또는 모형 작업을 통해 형태를 만들어 나가는 작업을 하는데, 이전의 설계 조건에 대한 확정에 많은 시간을 요구하였다. 우리 문화와 사회적 요구는 현재의 개선된, 혁신적인 대중 골프장을 만드는 데 큰 걸림돌이었다. 특히 골프장을 운영하는 매니저는 사용자(손님)에게 무한 서비스를 제공하는 것을 최대의 목표로, 많은 부분들을 프라이빗 골프장 수준으로 요구하였다.
건축이 사회의 거울이라고 하지만, 10년 후 장래에 현재의 경제성장, 확장기를 지나 경제적 안정기에 접어들면 선진 여러 나라의 사례에서 볼 수 있듯 골프클럽하우스는 수납 카운터, 간단한 용품 구입, 음료수와 간단한 식사 등 최소한의 서비스 기능만 갖추게 된다. 지금처럼 3,306제곱미터(1,000평) 규모 이상의 대규모 서비스는 프라이빗 골프장에만 존재하게 될 것이다. 특히 퍼블릭 골프장은 최소의 비용으로 캐디서비스도 없고, 카트도 선택사항이다. 이처럼 바뀌는 시점이 불과 10년 정도면 우리 앞에 현실로 다가오지 않을까 생각한다.
여러 번의 설계 조건 토론에서 얻은 결론은 모든 기능과 사용자를 만족시킬 수 없었고, 집중적으로 골프장의 이미지를 증대할 수 있는 방안을 찾고자 하였다. 이중 설계의 주안점을 설명하려 한다.

설계의 주안점
1. 목구조의 선택 – 최소 비용으로 최대의 친환경 실내 조성
2. 저렴한 데다 최고의 품질을 구현하는 갈바리움 외장재
3. 목구조를 실현하는 단열 성능
4. 일본 창호 선택으로 기밀성능 향상
5. 모듈화된 건축 구조 및 기성 제품으로 최소비용 최대가치 실현
6. 중앙 로비 공간 층고를 최대로 하고, 목구조 노출로 클럽하우스 고품격 이미지 극대화
7. 식당 공간의 층고 극대화와 반투명 외장재(폴리카보네이트) 사용으로 직사광선에 대응하는 경제성 구현

초기 설계 당시 고려하였듯이 건축물 규모와 장래를 고려하여 카트고는 별동 건물로 설계하는 것이 합리적이라고 생각한다. 또한 클럽하우스를 방문한 손님에게 기존 사회·문화적 측면에서 무제한 서비스를 제공하던 모습에서 탈피하고, 비용의 한계에 맞는 경제적인 서비스를 제공하면서 이윤의 극대화를 할 수 있었던, 당초 1,653제곱미터(500평) 규모의 클럽하우스가 앞으로 맞이할 새로운 시대의 퍼블릭 골프장의 클럽하우스의 모델이 될 것이라고 생각한다. 지금부터라도 미리 연구하여 퍼블릭 골프장의 적합한 모델을 준비하는 것이 좋다고 생각된다.
경제적인 모듈 설계를 위해 선택한 목구조이지만, 인테리어와 건축 목구조를 함께 조합하며 주어진 조건에서 가치를 극대한 클럽하우스이면서, 동시에 해질녘 무렵 클럽하우스의 로비에서부터 시작되는 백열등의 조명과 반투명 식당에서 투과되는 빛이 어둠을 밝힐 때 가장 아름다운 골프장 클럽하우스이다.

사진작가 이승무

Reducing Clubhouse’s construction cost
Golfzon is the best corporate leading the popularization of golf in Korea. The most critical requirement in design is to reduce 50% of the construction cost of the existing golf course. To realize the actual spatial value at the proper construction cost was the biggest goal. The custom of Clubhouse construction for the recent ten years is to maintain the construction cost of 18 holes golf course at 10 billion to 30 billion Won. We didn’t know the detailed information on the decision of the total construction cost of 5 billion. Still, we started the design with the mission for the designer to make the best effort under the given condition. The reason to agree on this requirement is because of the belief and trust that Golfzon is Korea’s leading corporation in the popularization of golf and has the management policy and innovation accordingly.

Seeking the possible architecture technology
As a result of analyzing the case of 5 billion scales, Clubhouse that fits the 5 billion budget was constructed as temporary buildings of sandwich panels. However, the buildings made of sandwich panels have been controversial recently due to a fire, and they are finished with low-quality construction materials. Therefore, it will last only for ten years due to temporary measures concerning safety and fire. Accordingly, new architecture technology was required, and we started to approach the fundamental problem ‘how to build?’

Challenging a new limit
When the prior analysis works, including identifying the condition, were conducted to a certain level, we faced another difficulty. The requirements at the time when the design started were 18 holes public golf Clubhouse. Suppose the scale is minimized to about 1,653 m2 (500 pyeong) from about the existing 3,306 m2 (1,000 pyeong) by considering the function and traffic of the public golf course. In that case, the appropriateness of quality and cost can be realized.
The public golf course in the advanced USA is from about 165 m2 (50 pyeong)to 330 m2 (100 pyeong), and the public golf course in Japan is around 1,653 m2 (500 pyeong). However, the social demand in Korea’s golf culture is from about 3,306 m2 (1,000 pyeong)to 6,612 m2 (2,000) pyeong, and how to overcome this culture and the social requirement was the biggest issue.
When the design requirements are identified through the programming process, and the work to make the shape through sketch, diagram, or modeling work starts, it takes much time to finalize the initial design condition. Our culture and social demand are the giant huddles in making the current improved and innovative public golf course. In particular, the managers operating golf courses requested many aspects at the private golf course level with the most significant goal to provide complete service to users(customers).
The construction is said to be the mirror of society. When the community enters the stable economic period after the current economic growth and expansion period in the future after ten years, as you can see from the cases of many developed countries, the golf clubhouse will be only equipped with the minimum service functions such as counter, simple supplies, drinks, and simple meals. Current large-scale services over 3,306 m2 (1,000 pyeong) will only exist in the private golf course. In particular, the public golf course has no caddy service and optional cart service due to the minimum cost. I think this change will be realized in ten years only.
The results obtained from many discussions about design conditions can’t satisfy all the functions and users, so we seek to search for a plan that can improve the golf course image intensively. Let me explain the focus of the design.

Focus of design
1. Wooden structure selection – Forming maximum eco-friendly interior composition at minimum cost
2. Galbarium exterior material that implements the best quality at a cheap cost
3. Insulation performance that realizes the wooden structure
4. Improved airtightness performance by selecting Japanese window
5. Realizing the minimum cost and the maximized value through the modulized building structure and ready-made product.
6. Maximizing the high-class image by maximizing the central lobby height and exposing the wooden structure.
7. Maximized restaurant height and the use of semi-transparent carbonate realize the economic feasibility of coping with the direct sunshine.
By considering the scale and future of the building as considered at the initial design, I think it is reasonable to design a Cart warehouse in a separate facility. In addition, I believe the clubhouse of 1,653 m2 (500 pyeong) scale that can provide economical service and maximize the profit escaping from giving the full social and cultural benefit to customers will be the model of a public golf course in a coming new era. Therefore, I think it is good to prepare a suitable model of a public golf course by researching in advance.

A wooden structure was chosen for economical module design. Still, it is a clubhouse that combines interior and architectural wooden structures and maximizes value under given conditions. At the same time, it is the most beautiful golf course clubhouse when the light from the incandescent lamp starting from the lobby of the clubhouse at sunset and the light transmitted from the translucent dining room illuminate the darkness.

사진작가 이승무


사진작가 이승무


사진작가 이승무


사진작가 이승무


사진작가 이승무


사진작가 이승무


사진작가 이승무


단면도


1층 평면도

2층 평면도

골프존카운티 청통 GC 클럽하우스

설계자 | 이광만 _ 주.간삼건축 종합건축사사무소

건축주 | 김영찬 _ 주.골프존

감리자 | 주.간삼건축 종합건축사사무소

시공사 | 신세계토건

설계팀 | 윤영섭, 고성민, 황영진, 정지원

대지위치 | 경상북도 영천시 청통면 송천리 산3

주요용도 | 운동시설

대지면적 | 733,990.00㎡

건축면적 | 3,980.99㎡

연면적 | 5,363.50㎡

건폐율 | 0.54%

용적률 | 0.73%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트구조, 목구조

외부마감재 | 알루미늄패널[샨쿄], 폴리카보네이트[단파론]

내부마감재 | 포세린타일[대제타일], 친환경 페인트

설계기간 | 2014. 02 – 2014. 09

공사기간 | 2014. 09 – 2015. 03

사진 | 이승무

구조분야 : 간삼구조

기계설비분야 : 노스타

전기분야 : 세진

소방분야 : 노스타

Golfzon County Cheongtong GC Club House

Architect | Lee, Kwangman _ Gansam Architects & Partners

Client | Golfzon County

Supervisor | Gansam Architects & Partners

Construction | Shinsaegye Construction

Project team | Yoon, Yeongseop / Ko, sungmin / Hwang, youngjin / Jeong, jiwon

Location | Songcheon-ri, Cheongtong-myeon, Yeongcheon-si, Gyeongsangbuk-do, Korea

Program | Sports Facility

Site area | 733,990.00㎡

Building area | 3,980.99㎡

Gross floor area | 5,363.50㎡

Building to land ratio | 0.54%

Floor area ratio | 0.73%

Building scope | 2F

Structure | RC, Timber Structure

Exterior finishing | Aluminum Panel, Polycarbonate

Interior finishing | Porcelain Tile, Eco-friendly paint

Design period | Feb. 2014 – Sep. 2014

Construction period | Sep. 2014 – Mar. 2015

Photograph | Lee Seungmoo

Structural engineer | Gansam

Mechanical engineer | Northstar

Electrical engineer | Sejin Electric engineering

Fire engineer | Northstar