Gwangmyeong City Lifelong Community Center

사진작가 채수옥

성격이 다른 두 시설의 이격 및 소통을 고려한 공간계획과 지역 문화클러스터로서의 기능을 고려한 광장계획으로 주민의 자연스러운 유입과 이용을 고려한 배치계획을 했다.
도시 속 자연의 유입과 소통, 통경축과 바람길의 형성 등 자연친화공간을 조성하고 기존의 전망을 고려하여 매스와 입면을 계획했다.
광명시 평생학습원은 이 지역의 소통의 장이 될 것이다.

사진작가 채수옥

The space plan considered distance and communication between two facilities with diverse characteristics while the square plan considered the space function as a cultural cluster of the region. These plans also considered natural inflow of residents and their usage of the space.
The mass and elevation were planned to construct a nature friendly space, introducing nature in the center of city and forming the ventilation landscape and wind path, and consider the existing scenery.
Gwangmyeong City Lifelong Community Center will be a place for communication in Gwangmyeong city.

사진작가 채수옥


사진작가 채수옥


사진작가 채수옥


사진작가 채수옥


사진작가 채수옥


1층 평면도

2층 평면도

광명시평생학습원

설계자 | 노형래 _ (주)건정종합건축사사무소

건축주 | 경기도 광명시

감리자 | (주)행림종합건축사사무소

시공사 | (주)일창건설 / 풍림건설(주)

설계팀 | 고종준, 김원중, 이종규

대지위치 | 경기도 광명시 철망산로 2

주요용도 | 교육연구시설, 문화및집회시설

대지면적 | 128,813.90㎡ / 건축면적 | 2,576.66㎡

연면적 | 14,197.86㎡ / 건폐율 | 2.00% / 용적률 | 4.16%

규모 | 지하 2층, 지상 4층

구조 | 철근콘크리트조, 철골철근콘크리트조

외부마감재 | 세라믹패널, 화강석, 로이복층유리

내부마감재 | 친환경수성페인트, 타일, 흡음텍스 등

설계기간 | 2017. 03 – 2017. 09

공사기간 | 2017. 11 – 2020. 03

사진 | 채수옥

구조분야 : (주)한울구조안전기술사사무소

기계설비분야 : (주)소정이엔지

전기·소방분야 : 세종종합기술(주)

Gwangmyeong City Lifelong Community Center

Architect | Roh, Heoungrae _ Kunjung Architects & Engineers

Client | Gwangmyeong-si, Gyeonggi-do

Supervisor | HAENGLIM Architects & Engineers

Construction | Ilchang Construction & Engineering / Poong Lim Industrial Co., Ltd.

Project team | Ko, Jongjun / Kim, Wonjoong / Lee, Jongkyu

Location | 2, Cheolmangsan-ro, Gwangmyeong-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Educational research facilities, Culture and assembly facilities

Site area | 128,813.90㎡ / Building area | 2,576.66㎡

Gross floor area | 14,197.86㎡

Building to land ratio | 2.00% / Floor area ratio | 4.16%

Building scope | B2F – 4F

Structure | RC, SRC

Exterior finishing | Ceramic panel, Granite stone, Low-E paired glass

Interior finishing | Water-based paint, Tile, sound-absorbing-tex

Design period | 2017. 03 – 2017. 09

Construction period | 2017. 11 – 2020. 03

Photograph | Chae, Suok

Structural engineer | Hanwul Structure Engineering

Mechanical engineer | SoJeong Engineering

Electrical·Fire engineer | SeJong General Technique Corp