Hanshin Machinery Office Building

50년 기억의 장소, 50년 미래를 담을 새 집
부지는 50년 기업 역사 중 30여 년간의 터전으로, 공장동과 사무동, 식당동이 친숙하고 소박한 정원을 둘러싸고 있었다. 하지만 크게 성장한 기업을 수용하기에 모자람이 있었고, 앞으로의 50년 이후를 기약할 새 집이 필요했다. 아쉬움이 따르지만 사무동과 식당동을 철거하고 그 자리에 사무, 식당, 강당, 복지의 기능을 담는 하나의 사무동을 짓게 되었다.

녹지에 둘러싸인 사무소
가운데를 최대한 비워 녹지 휴식공간을 만들고, 외곽의 녹지 동산을 따라 사무공간을 선형으로 펼쳐 배치하여, 내부로는 녹지 중심의 중정을 형성함으로써, 작업공간과 업무공간이 자연과 어우러져 마치 커다란 산소통을 품은 형국이 되도록 하여 어디서도 고개만 들면 녹지가 시야에 들어오도록 하였다.

원형 거울 수공간의 정경情景
부지 중심부에 허리높이에 못 미치는 잔잔한 원형 수공간을 배치하였다. 검은 콩자갈로 채워진 수반은 주변 모습을 반사한다. 사람들이 오가며 수면에 비친 하늘과 정원, 건물들의 모습을 보게 되고, 바람에 일렁이는 수면은 잠깐의 휴식을 취하러 나온 작업자들에게 소소한 시각적 즐거움을 선물한다.

A place of 50 years of memory, a new home for 50 years of future
The site has been home for 30 years for a 50 year history of the conglomerate and a simple but friendly atmosphere garden is surrounded by a factory building, an office building, and a cafeteria. However, there was a shortage of accommodating companies that had grown rapidly, and a new home was desperately needed to pledge the next half century. It was a shame to demolish the office building and the cafeteria building, in that place, an office building that contained functions of office work, cafeteria, auditorium and welfare was proposed.

Office surrounded by greenery space
A green space is formed by emptying the centre as much as possible, and the office space is laid out in a linear manner along the outskirts of the greenery garden, and the inside is formed into a courtyard centered on the green space. It was made to be the shape so that the greenery could come into view if you looked up anywhere.

Scenery of a circular water space
In the centre of the site, a calm circular water space that is less than the height of the waist was deployed. The head, filled with black bean gravel, reflects its surroundings. People come and go to enjoy the sky, gardens, and buildings reflected on the surface of the water, and the water swaying in the wind provides a little visual pleasure to the workers who come to take a short break.

한신기계공업 사무동

설계자 | 이성관 + 박도현_(주)건축사사무소 한울건축

건축주 | 한신기계공업(주)

디자인감리 | 박도현

시공사 | 공창배, 이턴 산업개발

대지위치 | 경기도 안산시 신길동

주요용도 | 공장(사무소)

대지면적 | 11,921.30㎡

건축면적 | 1,603.46㎡

연면적 | 3,415.52㎡

건폐율 | 13.4%

용적률 | 28.65%

규모 | 지하 1층, 지상 4층

구조 | 철근콘크리트구조

준공년도 | 2019

Hanshin machinery Office Building

Architect | Lee, Sung Kwan+Park, Do-Hyun_Hanul Architects & Engineers Inc.

Client | Hanshin Machinery Co.

Design Supervisor | Park, Do-Hyun

Construction | Kong, Chang-Bae Etern Ind. Development. Co,

Location | Singil-dong, Ansan-si, Gyeonggi-do

Program | Factory(Office)

Site area | 11,921.30㎡

Building area | 1,603.46㎡

Gross floor area | 3,415.52㎡

Building to land ratio | 13.4%

Floor area ratio | 28.65%

Building scope | B1 – 4F

Structure | RC

Year of completion | 2019