House with a garden

사진작가 변종석

건축주는 빛이 잘드는 거실이 있는 주택을 원했다. 3면에는 인접한 주택들과 동쪽으로는 도로 건녀편에 근린공원이 있는 대지로, 주변 환경과 잘 어울리면서 거주자의 프라이버시를 고려해야 했다.

동쪽의 근린공원 쪽으로 거실과 주방이 있는 공용공간과 안방공간으로 구성된 별채 사이로 중정형의 아늑한 마당을 가진 배치를 계획했다.

외장 재료는 유지관리가 편하며 건물의 형태에 잘 어울리도록 청고벽돌과 백고벽돌을 이용했다. 본채는 거실과 주방, 2층의 방이 있으며, 별채는 부부가 사용하는 안방과 드레스룸으로 이루어져 있다. 모든 실에 큰 창문을 배치해 공원의 사계절의 풍경을 감상할 수 있다. 남쪽에 위치한 별채는 단층으로 낮추어 중정에 빛이 충분히 들어올 수 있도록 고려했다. 2층 복도의 가로로 긴 창에서 보이는 계룡산 설경은 멋진 장관을 연출한다.

건축주와 가족들은 지하에 마련한 A.V 룸도 만족했으며, 입주 후에도 즐겁게 생활하고 있다고 전해들었다.

사진작가 변종석

The client wanted a house with an abundance of natural light in the living room. The building had houses adjacent on three sides and on the east side there was a neighbouring park across the street, and I had to consider the privacy of the residents in harmony with the surroundings.

Facing the eastern neighbouring park, I planned the layout of a cosy courtyard through the annex consisting of the common space with a living room and a kitchen, and the main room.

Exterior materials were vintage blue and white bricks for easy maintenance and match the shape of the building. The main house was composed of a living room, a kitchen, and a second floor room, and the annex was composed of a main room and a dressing room used by the couple. Big windows were installed in all rooms to enjoy the scenery of the four seasons seen in the park. The annex on the south side was lowered to a single level so that enough light could enter the courtyard. The scenery of Mount Gyeryong seen from the long window on the second floor corridor creates a spectacular view.

The client and family were satisfied with the A.V room in the basement, and I was told that they were enjoying life after moving in.

사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


사진작가 변종석


배치도


1층 평면도

2층 평면도

공원을 품은 집

설계자 ┃ 김윤환 KIRA ┃ 명작 건축사사무소

건축주 | 조종철, 이분삼

감리자 | 김윤환 _ 명작 건축사사무소

시공사 | (주)포스홈종합건설

대지위치 | 대전광역시 유성구 상대서로 101-50(상대동459-61)

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 282.90㎡

건축면적 | 140.86㎡

연면적 | 383.45㎡

건폐율 | 49.79%

용적률 | 78.87%

규모 | 지하 1층, 지상 2층

구조 | 기타강구조(스틸하우스)

외부마감재 | 외벽 – 청고벽돌, 백고벽돌, 송판 노출콘크리트, AL 이건창호

지붕 -고내식성 POS-MAC 강판 돌출이음

내부마감재 | 바닥재 – 복합대리석, 이건원목마루

설계기간 | 2017. 02 ~ 2017. 05

공사기간 | 2017. 05 ~ 2017. 10

사진 | 변종석

기계설비분야 : 동호설비

전기분야 : 이일전기

소방분야 : 동호설비, 이일전기

House with a garden

Architect | Kim, Yunhwan _ Masterpiece Architecture

Client | Cho, Jongcheol / Lee, Bunsam

Supervisor | Kim, Yunhwan _ Masterpiece Architecture

Construction | Poshome construction Co., Ltd.

Location | 101-50, Sangdaeseo-ro, Yuseong-gu, Daejeon, Korea

Program | Detached house

Site area | 282.90㎡

Building area | 140.86㎡

Gross floor area | 383.45㎡

Building to land ratio | 49.79%

Floor area ratio | 78.87%

Building scope | B1F – 2F

Structure | Steel structure(Steel house)

Exterior finishing | Wall – Brick, Exposed concrete with wood texture, AL window(EAGON)

Roof – POS-MAC

Interior finishing | Floor Marble, Wood floor(EAGON)

Design period | Feb. 2017 ~ May. 2017

Construction period | May. 2017 ~ Oct. 2017

Photograph | Byun, Jongseok

Mechanical engineer | Dongho Equipment

Electrical engineer | I-il Electrical

Fire engineer | Dongho Equipment, I-il Electrical