Mangwon-scope

사진작가 황효철

흐르는 시선
66제곱미터가 안되는 대지에 짓는 협소건축이지만 각층을 분할하여 임대하는 조건에서 어쩔 수 없이 선택하게 되었던 외부계단이 망원경의 가장 중요한 요소가 됐다. 꺾이고 사라지는 계단을 통해 시선을 통제하려는 시도는 외부의 시선만이 아닌 사용자의 시선에도 적용이 된다. 작은 공간을 하나로 통합하여 크게 사용하려는 일반적 방향과 반대로 각층을 외부로 열린 방과 수직적 복도의 구조로 환원하여 이를 이용해 시선을 외부로 흐르게 했다. 이를 통해 작은 공간의 답답함을 완화하는 방식을 제안한다.

Site
망원동은 필지의 규모가 대부분 66제곱미터 내외로 분할이 되어있는 소규모 다가구주택이 밀집된 지역이다. 기존 다가구주택을 리모델링하여 소규모 상가와 음식점들로의 변화의 바람이 불고 있는 곳이다. 대지는 실사용 면적이 66제곱미터도 안되었으나, 북측대지가 타건축물의 주차장 인근설치 부지로 향후 건축이 어려워 건물의 인지도를 높일 수 있는 이점이 있었다.

Program
일반적인 임대건축물과 달리 설계단계에서부터 입주할 업체들이 정해져있는 상황이었다. 지하층은 와인바, 1층은 소품숍, 2층은 심야카페, 3층과 4층은 사무실로 입주 후보군들이 있었으며, 이들은 건축 설계의 과정에서 요구사항을 제시하고 일부를 반영하여 진행이 됐다. 각층의 실면적이 33제곱미터가 안 되는 상황에서 공간의 효율적 사용을 위한 효과적인 과정이었다.

망원경
협소한 대지에서 모든 층이 돋보이며, 접근성이 좋기를 원하는 각기 다른 요구를 수용하기 위해 동선에 대한 대안을 수없이 제시하여 최적의 방안을 찾았다. 반층을 들어올린 1층에 의해 빛이 들어오는 반지하공간을 구성했으며, 일조사선을 피하며 방향이 바뀌는 노출계단의 디자인은 곡예에 가까웠다. 결과적으로 각층마다 다양한 표정의 파사드를 가지게 됐다.

Facade
망원동은 다가구 밀집 지역으로 벽돌집이 많은 곳이다. 건축주와 건축사 모두 기존 동네가 가지는 느낌을 유지하기를 원하였고 이를 반영하여 고벽돌 타일을 사용했다. 세로줄눈을 최소화하고 가로줄눈을 강조하여 쌓아 올라가는 느낌을 표현하였으며, 벽돌과 철, 콘크리트를 기본 재료로 하여 질감을 가지는 덩어리를 만들고자 했다. 계단에 의해 잘려나가는 공간들은 금속으로 표현하여 대비를 주었다. 규모에 비해 많은 요철과 사선과 재료의 조합으로 인해 건물은 역동적인 모습을 보여주고 있다.

사진작가 황효철

Flowing View
The site is located in Mangwon-dong in Seoul, South Korea. On a limited site with an area of only 70m2 and the intent to lease the building by each floor, the exterior stairs became the project’s most important (and perhaps inevitable) element. As the stairs follow the building upwards it folds and disappears out of view, controlling the view from the stairs as well as from the inside. Typically, small spaces are combined and simplified to be used as big as possible. In this project, we propose a careful alignment of spaces with the “vertical corridor” and views that flow outside to minimize the effect of its tight spatial conditions.

Site
The district of Mangwon-dong is primarily made up of small villas and residences on plots less than 100m2, and is currently undergoing a makeover by remodeling them into small shops and restaurants. Although the given site’s area was limited, it had an advantage that the adjacent site to the north will be kept clear (as it is used as a designated parking lot for another building).

Program
The future tenants of the building were set during the design of the building. With a wine bar in the basement, a gift shop on first, a late-night café on second, and offices on third and fourth floors, they actively participated in the design process to suit their needs. Although each floor was given less than 30㎡ of actual floor space, this process allowed for spatial efficiency and high tenant satisfaction.

Mangwon-scape (Telescope)
Through a rigorous design process, we developed the exterior circulation so that each floor was given their desired approach and exposure to the outside. The first floor was raised a half level up so that the basement gathered sufficient daylight, and the stairs folded and turned to squeeze inside regulation, almost acrobatically. As a result, each floor was given its unique character and expression.

Facade
The district of Mangwon-dong is typically full of red-brick villas. Both we and the client wanted to maintain this neighborhood’s atmosphere, so we decided to use reclaimed brick tiles. By minimizing the vertical mortar lines, we wanted to create a rough, stacking texture to this building mass. The voids that were cut by the stairs were clad in metal, in contrast. Through a combination of angles and materials, the building becomes dynamic to see as well as experience.

사진작가 황효철


사진작가 황효철


사진작가 황효철


사진작가 황효철


사진작가 황효철


사진작가 황효철


사진작가 황효철


단면도

1층 평면도

망원경

설계자 | 김윤수 | 바운더리스 건축사사무소

건축주 | 망원경 프로젝트

감리자 | 김윤수 _ 바운더리스 건축사사무소

시공사 | 세화건설

설계팀 | 이선영

대지위치 | 서울특별시 마포구 월드컵로19길 15

주요용도 | 근린생활시설

대지면적 | 68.99㎡

건축면적 | 39.93㎡

연면적 | 163.93㎡

건폐율 | 57.88%

용적률 | 187.75%

규모 | 지하 1층, 지상 4층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 벽돌타일(세화벽돌, 고벽돌타일스무드)

내부마감재 | 노출콘크리트, 수성페인트

설계기간 | 2016. 09 ~ 2017. 03

공사기간 | 2017. 05 ~ 2017. 12

사진 | 황효철

구조분야 : 터구조 주식회사

기계설비분야 : 정연엔지니어링

전기분야 : 정연엔지니어링

소방분야 : 정연엔지니어링

Mangwon-scope

Architect | Kim, Younsoo _ BOUNDARIES Architects

Client | MANGWONSCOPE PROJECT

Supervisor | Kim, Younsoo _ BOUNDARIES ARCHITECTS

Construction | SEHWA CONSTRUCTION

Project team | Lee, Sunyoung

Location | 15, World Cup-ro 19-gil, Mapo-gu, Seoul, Korea

Program | Neighbourhood living facility

Site area | 68.99㎡

Building area | 39.93㎡

Gross floor area | 163.93㎡

Building to land ratio | 57.88%

Floor area ratio | 187.75%

Building scope | B1F – 4F

Structure | RC

Exterior finishing | Brick tile

Interior finishing | Expose concrete, Water paint

Design period | Sep. 2016 ~ Mar. 2017

Construction period | May. 2017 ~ Dec. 2017

Photograph | Hwang, Hyochel

Structural engineer | THEKUJO

Mechanical engineer | JUNGEUN ENGINEERING

Electrical engineer | JUNGEUN ENGINEERING

Fire engineer | JUNGEUN ENGINEERING