MERRY MONARCH MARINA CLUB POOL VILLA

사진작가 신경섭

고성은 옛 지명 칠성이 의미하듯이 단단한 성곽으로 둘러싸인 요새와 같이 견고하고 안락한 지역으로 자연적으로 형성된 수태산, 금정산, 거류산, 백방산, 봉화산 등에 에워싸여 있고, 남쪽으로 개방된 바다는 리아스식 해안의 특징을 지니고 있다. 특히 사이트가 접한 당항포는 창포와 내산 사이의 좁은 해안 안에 위치하여 외부와 차단되어 있고, 당항만은 남서쪽으로 깊이 만입한 내만의 안쪽 중앙에 위치해 있으며, 남해안 일대의 크고 작은 섬들이 산재하여 외양이 파도를 막아주므로, 평균 파고 또한 0.5미터 이하로 잔잔하고 수심이 깊어 예로부터 소소강이라 불릴 만큼 호수같이 잔잔한 바다로 유명하다. 사이트는 서쪽으로 당항포 국민관광단지, 북쪽으로는 노벨CC, 남쪽으로는 당항포 바다와 인접하고 있다.
클라이언트는 경상남도 요트협회 회장으로서 자신이 소유하고 있는 요트를 활용, 고성 당항포에 마리나 관련 시설을 계획하여 해양스포츠 발전에 기여하고자 이번 프로젝트를 시작하게 되었다. 건축주의 첫 번째 의뢰는 해상계류장에서 가장 가까운 곳에 위치한 커피숍이었고, 이후 클럽하우스와 풀빌라, 마지막으로 게스트하우스까지 총 3단계에 걸쳐 설계를 진행하였다. 건축주와의 협의를 통해 사이트의 지형과 기존의 수목을 최대한 보존하는 쪽으로 프로젝트의 방향을 설정하였다.
마리나시설은 일반적으로 수상 요트계류장과 육상 부대시설로 구성되는데, 육상시설로는 이용객들을 위한 식당, 커피숍, 사우나 등의 편의시설과 요트교육이 이뤄지는 교육시설, 숙박할 수 있는 숙소로 이루어진다. 이번 프로젝트에서는 커피숍과 클럽하우스, 풀빌라, 그리고 게스트하우스로 각각의 명칭을 정하여 진행하였다.
사이트는 해안가 경사지에 위치하고 있고, 방풍림의 역할을 한 것으로 보이는 소규모 소나무 군락이 형성되어 있다. 특히 10미터 이상 되는 오래된 소나무가 많다. 큰 소나무들은 이식을 하면 죽을 확률이 높고, 그 비용 또한 만만치 않다. 사이트의 오래된 흔적을 남기고, 자연과 건축의 공존을 위해서 소나무 보존을 디자인 전략으로 프로젝트를 진행하였다.
노출콘크리트는 세련되지 않고 투박하여 주변 자연환경과 잘 어울린다. 더불어 바닷바람과 비에 잘 견디고, 시간이 지날수록 재료의 물성을 잘 보여주기에 사이트의 자연과 오래도록 잘 공존할 것이다.
마리나 클럽의 숙박시설인 풀빌라는 소나무가 가장 많은 경사지에 위치하고 있다. 소나무 사이에 1층 규모의 빌라 6개동을 배치하여, 건축과 자연이 조화롭게 공존할 수 있도록 계획하였다. 최초의 소나무를 보존하기 위해 소나무의 위치를 정확히 측량하여, 그것을 기준으로 풀빌라 배치계획이 진행되었다. 소나무 뿌리에 간섭되지 않도록 독립기초를 적용하였으며, 최대한 대지와의 접촉을 줄이기 위해 필로티 형태로 설계하였다.
중정은 전통한옥을 대표하는 전이공간 개념으로서, 마당을 중심으로 ‘디귿(ㄷ)’자 형태로 기능들을 배치하여 프라이버시와 조망을 동시에 고려하였다. 공사 도중 일부 휘어진 소나무로 인하여 설계변경과 공사가 동시에 진행되었다. 소나무와 건축이 만나는 부분에서 각 각의 상황에 맞는 디테일을 적용하여 공사를 완료하였다.

사진작가 신경섭

Goseong-gun is surrounded by naturally formed mountains to the north, and borders the sea to the south. Geologically, South Korea’s southern coast has features of the ria coast. In particular, Danghangpo, which is adjacent to the site, is located in a narrow coastal area and is blocked from outside. As nearby islands block the waves, the average wave height is less than 0.5m and is famous for the calm sea like a lake. The site is adjacent to Danghangpo National Tourist Complex to the west, Nobel Country Club to the north and Danghangpo Sea to the south. As the chairman of the Gyeongsangnam-do Yacht Association, the client started the project to contribute to the development of marine sports by planning a marina facility in Danghangpo utilizing his yachts.
Marina facilities generally consist of water and land facilities. Merry Monarch Marina Club is made up of moorings where yachts can be docked, amenities such as club house, coffee shop, pool villas and guest houses.
The pool villas site is located on a coastal slope and has a small pine colony that seems to have served as a windbreak. Especially, there are many old pine trees that are more than 10m long. Large pine trees are more likely to die if transplanted, and the cost is also high. Above all, leaving old traces of the site, the project was carried out with a design strategy to preserve pine trees for the coexistence of nature and architecture.
Exposed concrete is unsophisticated, rugged, and goes well with the surrounding natural environment. In addition, it is resistant to sea wind and rain, and it shows the properties of the material as time goes by.
Pool villas, a marina club accommodation, is located on the slopes with the largest number of pine trees. Six one-story villas were arranged between pine trees to ensure that architecture and nature coexist harmoniously. In order to preserve pine trees at first, the location of pine trees was accurately measured, and the site plan of the pool villa was carried out based on it. An independent foundation was applied to prevent interference with the roots of pine trees, and it was designed in the form of pilotis to reduce contact with the land as much as possible. Patio is a transition space concept that represents traditional Korean architecture, and the functions are arranged in a ‘ㄷ’ form around the patio to consider privacy and views at the same time. During the construction, the design change and construction were carried out simultaneously due to some bent pine trees. The construction was completed by applying appropriate details considering the situation of pine trees and architecture.

사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


사진작가 신경섭


배치도


풀빌라 4동 평면도

풀빌라 5동 평면도

메리모나크 마리나클럽 풀빌라

설계자 | 제상우 · 박영기 _ 슈퍼스트링 건축사사무소 · 주.정암 건축사사무소

건축주 | 주식회사 다산

감리자 | 강신도 종합건축사사무소시공사 | 일진종합건설.주

설계팀 | 임지혜, 강지수

대지위치 | 경상남도 고성군 회화면 회진로 519

주요용도 | 교육연구시설_연수원 숙소

대지면적 | 4,803.00㎡

건축면적 | 422.96㎡

연면적 | 422.96㎡

건폐율 | 8.8%

용적률 | 8.8%

규모 | 1층

구조 | 철근콘크리트구조

외부마감재 | 노출콘크리트

내부마감재 | 내부용 수성페인트

설계기간 | 2017. 02 – 2018. 05

공사기간 | 2018. 02 – 2019. 05

사진 | 신경섭

구조분야 : 민구조

기계설비분야 : 신화엔지니어링

전기분야 : 신화엔지니어링

소방분야 : 신화엔지니어링

MERRY MONARCH MARINA CLUB POOL VILLA

Architect | Che, Sangwoo · Park, Younggi _ Superstring Architecture · Jungamm Architecture

Client | Dasan Co.

Supervisor | Kang Sindo Architecture

Construction | Iljin Construction Co.

Project team | Lim, Jihye / Kang, Jisu

Location | 519, Hoejin-ro, Hoehwa-myeon, Goseong-gun, Gyeongsangnam-do, Korea

Program | Educational research facilities_Lodging

Site area | 4,803.00㎡

Building area | 422.96㎡

Gross floor area | 422.96㎡

Building to land ratio | 8.8%

Floor area ratio | 8.8%

Building scope | 1F

Structure | RC

Exterior finishing | Exposed Concrete

Interior finishing | Water pPaint

Design period | Feb. 2017 – May 2018

Construction period | Feb. 2018 – May 2019

Photograph | Shin, Kyungsub

Structural engineer | Min Structure

Mechanical engineer | Shinwha Engineering

Electrical engineer | Shinwha Engineering

Fire engineer | Shinwha Engineering