Namyangju public library

사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE

다산서가
정약용 도서관은 다산서가, 다산 신도시의 상징인 다산 정약용의 철학, 서재의 개념을 담은 도서관이다. 켜(Layer), 자연(Green), 기능(Function) 세 가지 개념으로 계획했다. 장식물은 최대한 억제하고 도서관이라는 기능에 충실하도록 형태를 구성했다.

개방형 도서관
기존 국내 도서관처럼 열람실과 자료실을 분리하는 방식이 아닌, 자료실 내에 자유로운 형태로 좌석을 배치해 자료실과 열람실의 기능을 조합했다. 즉 도서관의 목적이 책을 대여하는 공간에 그치지 않고 도서관 내에서 다양한 문화활동과 소모임 등을 할 수 있도록 계획했다. 기존 도서관의 한계를 극복하고 도서관 내에서 다양한 활동을 할 수 있도록 했다. 이를 위해 커뮤니티 스텝이라는 공공공간(켜)을 적용해 도서관 전 층을 통로로 연결하고 외부 소음을 차단했다.

층별 기능 분리
접근이 용이한 1층엔 안내 데스크, 어린이 자료실, 유아 열람실을 구성하고 2층엔 동적 자료 열람실, 3층에는 정적 자료 열람실을 구성했다. 이용자의 필요에 따라 층을 이동하면서 도서관을 이용할 수 있다. 로비를 중심으로 동측으로는 도서관, 서측으로는 문화공간을 배치해 기능에 따른 입체적 공간을 구성했다.

사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE

Dasanseoga
Dasanseoga is designed to be a library reflecting his philosophy and the concept of the bookshelf of Dasan Jeong Yak-Yong, a symbol of Dasan New Town. It is planned with three concepts of Layer, Green, and Function and formed to faithfully serve as a library by limiting ornaments as much as possible.

Open Library
A library that combines the functions of a reference room and a reading room by arranging free-foam seats in a reference room, rather than separating a reading room and a reference room of existing domestic libraries, namely going beyond a library’s purpose to borrow books. In other words, various cultural activities and small groups can take place within the library. So, it is designed to allow many activities by overcoming the limitations of the existing library. In particular, open multi-purpose space was constructed, including small group activities by applying a public space(Layer) ‘Community Step’, installing a passage connecting the entire floor of the library, and blocking external noise.

Separation of functions by floor
There is the information desk, children’s reference room, and children’s reading room on the 1st floor for easy access, and there are a dynamic reading room on the 2nd floor and a static reading room on the 3rd floor. According to functions, a library and cultural area are located at the east and west and organized in a three-dimensional way.

사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE


사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE


사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE


사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE


사진작가 이남선 _ L2 ARCHIVE


배치도


1층 평면도도

2층 평면도

남양주시 중앙도서관

설계자 | 조도연 _ (주)디엔비 건축사사무소

건축주 | 남양주시

시공사 | 창성종합건설, 신한(유)

설계팀 | 안봉영, 문희철, 김형준

대지위치 | 경기도 남양주시 다산 지금 공공주택지구내 문화공원

주요용도 | 교육연구시설(도서관)

대지면적 | 21,501.00㎡

건축면적 | 3,186.74㎡

연면적 | 12,835.587㎡

건폐율 | 19.17%

용적률 | 43.28%

규모 | 지하 1층, 지상 3층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 노출 콘크리트 패널, 금속판넬, 로이삼중유리, 로이복층유리

내부마감재 | 카펫타일, 데코타일, 목재타공흡읍판, 석고유공흡읍보드

설계기간 | 2017. 02 ~ 2017. 11

공사기간 | 2018. 01 ~ 2019. 11

사진 | 이남선 _ L2 ARCHIVE

구조분야 : (주)신화구조

기계설비분야 : (주)수양엔지니어링

전기분야 : (주)수양엔지니어링

소방분야 : (주)수양엔지니어링

Namyangju public library

Architect | Cho, Doyeun _ D&B architecture design group

Client | NAMYANGJU-SI

Construction | Changsung E&C

Project team | An, Bbongyoung / Moon, Heechul / Kim, Hyungjun

Location | Dasan Jigeum Public Housing District, Namyangju-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | A public library

Site area | 21,501.00㎡

Building area | 3,186.74㎡

Gross floor area | 12,835.587㎡

Building to land ratio | 19.17%

Floor area ratio | 43.28%

Building scope | B1 – 3F

Structure | RC

Exterior finishing | Concrete panel, Metal panel, Roy triple glass

Interior finishing | Carprt tile, Deco tile, Wood porous sound-absorbing plate, Gypsum-pore absorption board

Design period | Feb. 2017 ~ Nov. 2017

Construction period | Jan. 2018 ~ Nov. 2019

Photograph | Lee, Namsun _ L2 ARCHIVE

Structural engineer | Shinhwa Structure

Mechanical engineer | Suyang Engineering

Electrical engineer | Suyang Engineering

Fire engineer | Suyang Engineering