ODE MASION -audio showroom

본 프로젝트는 하이엔드 오디오의 판매와 청음을 위한 공간을 만드는 프로젝트로, 복잡한 도심내의 한적한 주거지에 위치하고 있다.
무언가를 판매하고 홍보하는 기능을 담아야 하지만, 주택가 한 가운데서 그것을 드러내는 것은 부담스러운 일이었다.
주변환경을 고려해 하이엔드의 세계를 경험할 수 있는 폐쇄된 외피를 생각하게 되었고, SOUNDSCAPE의 세계를 건축적 여정으로 풀기로 했다.
첫 번째 경험의 시작은 브리지를 통해 일상과 평범함을 ‘건너가는’ 행위였으며, 풍부한 선큰가든으로 구성된 지하는 편안한 음악 감상 공간을 제공한다. 각층별 청음실과 쇼룸, 라운지와 데크공간은 다양한 경험을 체험할 수 있도록 설계했다.

This project is designed to create space for selling and listening to high-end audio, and located in a densely populated residential complex.
It should include the ability to sell and promote something, but it was a burden to reveal it in the middle of a residential area.
Considering the surroundings, I came to think of a closed envelope that can experience the high-end world, and I decided to solve the world of SOUNDSCAPE with an architectural journey.
The beginning of the first experience was the ‘crossing’ of everyday and ordinariness through a bridge, and the basement with its rich sunken garden provides a comfortable space for listening to music. Each floor has a listening room, a showroom, a lounge and a deck space designed to provide a variety of experiences.













오드메종

설계자┃박봉준 KIRA┃(주)와이엔피 종합건축사사무소

건축주 | (주)디아이

감리자 | 박봉준 _ (주)와이엔피 종합건축사사무소

시공사 | (주)조일건설

설계팀 | 권영환, 이인호, 정진욱

대지위치 | 서울시 강남구 도산대로25길 15-6(신사동)

주요용도 | 근린생활시설

대지면적 | 349.30㎡

건축면적 | 207.67㎡

연면적 | 836.64㎡

건폐율 | 59.45%

용적률 | 180.09%

규모 | 지하 1층, 지상 5층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 큐블럭, 로이복층유리

내부마감재 |  대리석타일, 친환경수성페인트, 자작나무패널

설계기간 | 2015. 01 ~ 2015. 06

공사기간 | 2015. 08 ~ 2016. 05

구조분야 | (주)이건구조기술사사무소

기계설비·전기·소방분야 | (주)대명기술단

토목분야 | (주)나우엔지니어링

ODE MASION-audio showroom

Architect | Park, Bongjoon _ YnP Architects

Client | DI Corp.

Supervisor | Park, Bongjoon _ YnP Architects

Construction | JOIL Engineering & Construction

Project team | Kwon, Younghwan / Lee, Inho / Jung, Jinwook

Location | 15-6, Dosandae-ro 25-gil, Gangnam-gu, Seoul, Korea

Program | Neighbourhood living facility

Site area | 349.30㎡

Building area | 207.67㎡

Gross floor area | 836.64㎡

Building to land ratio | 59.45%

Floor area ratio | 180.09%

Building scope | B1F – 5F

Structure | RC

Exterior finishing | Brick, Low-e double glass

Interior finishing | Granite tile, Eco-friendly water paint, Birch plywood

Design period | Jan. 2015 ~ Jun. 2015

Construction period | Aug. 2015 ~ May. 2016

Structural engineer | Lee-gun Structure

Mechanical·Electrical·Fire engineer | Dae-myung Engineering

Civil engineer | Na-woo Engineering