OSONDOSON-GA

사진작가 유근종

3대가 시골에 모였다.
30년 남짓 농사를 짓던 노부부와 도시에 살던 자녀들과 손주까지 다른 듯 하나인 오손도손家.
주택은 전형적인 전원 한 가운데 위치한다. 전원의 산을 배경으로 산세를 닮은 경사지붕이 연상됐고 이것이 곧 디자인의 출발이 됐다. 레벨차가 더해지니 중첩된 경사지붕은 흡사 시골 산의 축소판을 보는 듯하다. 형태는 본래 한 매스에서 출발했다. 마치 부모와 자식처럼. 부모님존과 자녀존은 길게 반으로 나누고 엇갈리게 배치하여 서로 방해받지 않고 독립적인 생활이 가능하도록 했다. 그러나 현관, 마당 등은 공유하여 언제든 쉽게 오갈 수 있도록 연결했다. 각각 위요된 외부공간은 잘 보이는 출입마당과 사생활이 보호된 안마당으로 계획했다. 외부마감도 공간의 의미에 부합되도록 했다. 마치 과일을 반으로 자르듯, 본래 한 매스의 껍질에 해당하는 부분은 견고한 느낌의 회색 벽돌을, 속살인 부분은 백색의 스타코플렉스를 적용했다.
전체적으로 단순하되 지루하지 않은 절제미를 담고자 노력했다.

사진작가 유근종

Three generations gathered in the countryside from old parents, who have been farming for more than 30 years, to their children and grandchildren generation who have lived in big city. They seem to be very different each other but they may also be one big happy family in a house.
The house is located in the middle of a typical countryside. Against the backdrop of mountains, the hills of the mountains were reminiscent of the slopes of roof. The design concept of the house started from this idea. With different levels, the overlapping roof slopes seem like a miniature overlapped mountains.
Originally, initial design started from one mass like a parent and a child. Parents and children’s zones are divided and arranged in half lengthwise to form independent living areas without interrupting each other. However, the front door and yards are shared so that they can be easily get together and communicate each other anytime.
The outer space surrounding the house, is designed as two areas, an open yard for entrance and a private yard. Exterior closing is also made to conform to the meaning of the space. Like a cross section of a fruit, the outer part of a mass is covered by solid-feeling gray bricks, while the inner part is plastered with white stucoflex.
In general, I tried to contain simple but unboring beauty of moderation in the house.

사진작가 유근종


사진작가 유근종


사진작가 유근종


사진작가 유근종


사진작가 유근종


사진작가 유근종


배치도


단면도

1층 평면도

오손도손家

설계자 | 서경화 _ 플라잉 건축사사무소

건축주 | 서창길

감리자 | 서경화 _ 플라잉 건축사사무소

시공사 | 케이에스하우징

설계팀 | 조종화

대지위치 | 충청남도 금산군 남일면 금산로 214-14

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 705.40㎡

건축면적 | 153.81㎡

연면적 | 146.39㎡

건폐율 | 21.80%

용적률 | 20.75%

규모 | 지상 2층

구조 | 경골목구조

외부마감재 | 회색치장벽돌(유성벽돌 : HK전돌), 스터코플렉스

내부마감재 | 벽지

설계기간 | 2018. 01 ~ 2018. 06

공사기간 | 2018. 06 ~ 2018. 10

사진 | 유근종

구조분야 : (주)두항구조안전기술사사무소

기계설비분야 : (주)코담기술단

전기분야 : 시엔에스엔지니어링

OSONDOSON-GA

Architect | Seo, Kyounghaw _ Flying Architecture

Client | Seo, Changgill

Supervisor | Seo, Kyounghwa _ Flying Architecture

Construction | KS HOUSING

Project team | Jo, Jonghwa

Location | 214-14, Geumsan-ro, Namil-myeon, Geumsan-gun, Chungcheongnam-do, Korea

Program | House

Site area | 705.40㎡

Building area | 153.81㎡

Gross floor area | 146.39㎡

Building to land ratio | 21.80%

Floor area ratio | 20.75%

Building scope | 2F

Structure | Light-frame wood structure

Exterior finishing | Brick, Stucco flex

Interior finishing | Wallpaper

Design period | 2018. 01 ~ 2018. 06

Construction period | 2018. 06 ~ 2018. 10

Photograph | Yoo, Geunjong

Structural engineer | Doohang Structures & Consultants Co. Ltd

Mechanical engineer | Codam Technical Group

Electrical engineer | CNS Engineering