Pangyo-ri House

사진작가 윤준환

강릉시 사천면 판교리는 동해 바닷가로 펼쳐진 방풍림과 7번 국도 사이에 있는 넓은 논 덕분에 사천 쌀이 생산되는 지역이다. 국도와 논 사이에는 작은 구릉으로 형성된 지형이 남아 있는데, 판교리 주택은 남측의 낮은 산을 바라볼 수 있는 곳에 위치한다.

기존의 오래된 주택은 능선 아래 풍수 좋은 곳에 위치해 있었다. 후면부로는 주택의 바람을 막아주는 언덕이 2개 층 정도의 높이로 주택을 감싸고 있었다. 상부 언덕에서는 바람과 소음에 노출되어 있지만 원경의 아름다움을 조망할 수 있었다. 하단에 있는 기존 주택 부지에선 전경을 볼 순 없지만 기후로부터 보호받을 수 있었다. 이러한 장점을 모두 취할 수 있도록 대지를 따라 흐르는 3개 층 집을 계획하게 되었다.

초기 계획은 3세대를 위해 부부, 아이들, 부모님의 공간을 3개 층에서 연결하여 세대 간 어우러짐을 보여주려고 했다. 그러나 부모님의 공간을 배제하게 되면서 3개 축 매스는 2개 축으로 되었다. 지형을 따라 흘러내리는 3개의 분절된 매스가 중간층에서 횡으로 상부구조를 받치는 형태다. 거실 부분이 돌출돼 하나의 기둥으로 전체 구조를 받치고 떠 있는 듯한 느낌이다. 지하 층 매스는 지형을 왼손으로 잡아서 붙잡아 주는 듯한 느낌을 주고자 하였다.

가장 높은 부분에는 거실 및 주방, 부부의 공간을 마련했다. 중간 부분은 두 아이의 침실 및 공부 공간, 가장 낮은 층은 가족들의 취미생활을 할 수 있는 공간으로 배치했다. 내부 통로는 거실에서 계단으로 연결된다. 현관과 주차장 사이에도 1층의 지붕 테라스로 가는 외부 계단을 마련했다.

판교리 주택은 특히 외부 조망에 심혈을 기울였다. 거실 창은 건물 축과 별개로 좀 더 동쪽으로 비틀어져 있는데, 이는 건물의 방향이 지형을 따라 흐르도록 해 더 나은 조망을 볼 수 있도록 의도적으로 축에 변화를 준 것이다. 그 축은 거실로도 이어져 있다. 현관과 주방 사이에 있는 다락 공간으로 올라가면 주방의 높은 창을 통해서 원경의 남측 산을 바라볼 수 있다. 계단실, 부부 방, 아이 방에는 외부 조망을 위해 총 3개의 코너 창을 계획하였다.

사진작가 윤준환

Pangyo-ri, Sacheon-myeon in Gangwon Province is an area where Sacheon Rice is produced on the broad paddy field between the shelterbelt stretching out along the eastern coast and the National Highway No. 7. A small hilly land remains between the national highway and the rice field, and Pangyo-ri House is located at the place where one can see the low hill to the south.

The original old house was located at a good place in terms of geomancy (feng shui) under the ridge, surrounded by the hills at the background that protects the house from the climate while no special scenery. The hilltop is exposed to the wind and noises but provides the visual beauty of remote landscape, In order to utilize all these advantages, we designed a three-story house which looks like flowing along the site.

The initial plan was to serve three generations, connecting the spaces for a couple, children, and the husband’s parents across the three stories so as to show harmony between generations. However, as the parents’ space was excluded from the final plan, the three axes for massing changed to two axes.

The whole structure consists of three articulated masses, the middle structure of which supports the top structure laterally. With the protrusive living room, we intended to give an impression that the whole structure is supported only by a column, or that the massing embraces the landform as if gripping it with a left hand.

The top structure was filled with a living room, a kitchen, and a couple’s space; the middle with the two children’s bedroom and study room; and the bottom for the family’s pastime activity. Besides, along with the internal path, outdoor stairs were designed from the entryway between the vestibule and the parking lot to the roof terrace on the 1st floor.

For Pangyo-ri House, we particularly focused on how to organize outward views. The windows at the living room have another axis that deviates separately from the axis of the building a bit towards the eastern direction, in order to provide the better view towards the outside scenery while letting the direction of the building flow along the topography. Going up to the loft between the vestibule and the kitchen, one can view the remote hills to the south through the high windows at the kitchen. For the stair hall, the couple’s room, and the children’s room, three corner windows were designed for outward views.

사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


배치도


1층 배치도

2층 배치도

판교리 주택

설계자 | 최이선 _ 건축사사무소 예인

건축주 | 신형직

감리자 | 장재익 _ 한성 건축사사무소

시공사 | 건축주 직영

설계팀 | 이명선, 김정미

대지위치 | 강원도 강릉시 사천면 조부동길 263-5

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 850.00㎡

건축면적 | 256.24㎡

연면적 | 282.65㎡

건폐율 | 30.15%

용적률 | 28.39%

규모 | 지하 1층, 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 스터코, 징크

내부마감재 | 강화마루, 하드우드, 친환경 수성페인트

설계기간 | 2014. 10 ~ 2015. 02

공사기간 | 2016. 03 ~ 2018. 04

사진 | 윤준환

구조분야 : 나라구조엔지니어링

기계설비분야 : 대현설계감리사무소

전기분야 : 대현설계감리사무소

소방분야 : 대현설계감리사무소

Pangyo-ri House

Architects | Choi Yesun _ Architecture Studio YEIN

Client | Shin, Hyeongjik

Supervisor | Jang, Jaeik _ Hansung Architects

Construction | Owner direct control

Project team | Lee, Myungsun / Kim, Jeongmee

Location | 263-5, Jobudong-gil, Sacheon-myeon, Gangneung-si, Gangwon-do, Korea

Program | Residence

Site area | 850.00㎡

Building area | 256.24㎡

Gross floor area | 282.65㎡

Building to land ratio | 30.15%

Floor area ratio | 28.39%

Building scope | B1F – 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Stuco, Zinc

Interior finishing | Laminated floor, Hardwood, Eco-Friendly Water-Based Paint

Design period | Oct. 2014 ~ Feb. 2015

Construction period | Mar. 2016 ~ Apr. 2018

Photograph | Yoon, Joonhwan

Structural engineer | NARA Structure Engineering Ltd.

Mechanical engineer | DAEHYUN Plan & Supervision

Electrical engineer | DAEHYUN Plan & Supervision

Fire engineer | DAEHYUN Plan & Supervision