Seopae-dong House

사진작가 노경

‘서패동’은 심학산 자락에 자리 잡고 북서쪽으로 한강을 바라보는 대지에 위치하고 있다. 1층을 디귿(ㄷ)자로 구성하고, 맞은편에 대나무를 식재하여 중정이 온전히 품어지도록 계획했다. 2층은 진입도로에 대응하는 ‘|’자 매스를, 3층은 동쪽 집에 대응하는 ‘―’자 매스를 쌓아 올려 외부로부터의 시선을 가리고, 엇갈려 쌓음으로 생기는 외부공간들을 다채롭게 활용하도록 고려했다.

진입도로 측에 담장과 차고, 1층 매스를 독립적으로 배치하여 그 틈들을 진입공간으로 삼았다. 각 요소들의 재료에 따라 다양한 질감과 공간감을 느끼며 진입할 수 있도록 계획했으며, 현관 앞에서는 중정을 엿볼 수 있다.

1층엔 거실과 식당·주방, 계단실, 화장실, 다용도실, 현관을 배치했다. 거실과 식당·주방, 계단실은 단 차이를 두어 영역을 구분하되, 시각적으로는 연결되어 1층이 넓어 보이도록 했다. 유틸리티실들은 각각의 박스로 구획하고, 다른 마감재를 사용함으로써 주기능들과 시각적으로 분리했다. 또한 중정의 자연과 채광을 실내로 끌어들이고 개방감을 극대화할 수 있도록 거실에 전창을 계획했으며, 내·외부 간의 경계를 허물기 위해 거실 내부천장마감이 중정측 외부 처마까지 연장되도록 했다.

지하층엔 게스트룸과 욕실을 배치했다. 침실 앞에 선큰을 두어 환기와 채광이 가능하도록 만들었다.
2층은 개인공간과 공용공간을 슬라이딩도어로 분리했다. 개인공간에는 침실과 욕실, 드레스룸을 배치했다. 침실과 욕실에는 중정을 향한 창을 두어 중정과 시각적 연계가 가능하도록 했으며, 한강이 보이는 전용테라스를 두었다. 공용공간에는 넓은 공용테라스와 연계하여 사용할 수 있는 보조주방을 계획했다.

3층은 건축주의 침실과 욕실을 배치했다. 계단실이 무창실로 구획되어 답답해지지 않도록 상부에 고측창을 두었다. 계단실에서 침실로 진입하면 한강이 내려다보일 수 있도록 창을 계획했으며, 창 앞에 생기는 외부테라스는 수공간을 겸용하여 사용할 수 있도록 구성했다. 침대는 산 쪽으로 배치하고, 발코니를 두어 외부와의 버퍼공간을 주었다. 욕조 상부에 천창을 두어 수직적 개방감을 주며, 자연채광을 유입시켰다.

건축주는 외부의 시선으로부터 공간을 닫길 원했고, 건축사는 빛과 자연을 향해 열길 원했다. 서패동 주택은 열림과 닫힘에 대한 조율의 기록이었다.

사진작가 노경

‘Seopae-dong’ is situated at the foot of Mt. Simhak and located on the site facing the northwest Han River. The first floor is designed to be ‘ㄷ’ shaped, and bamboo is planted across it to embrace the courtyard entirely. On the second floor, ‘|’ shaped mass for the access road, and on the third floor, ‘―’ shaped mass for the eastern house is stacked to hide gazes from the outside. And the external spaces created from alternative laying are considered to be utilized in a variety of ways.

The fence, garage, and first-floor mass are independently placed on the side of the access road so that the gaps in between can be used as entry spaces. When you enter, you can feel various textures and a sense of space depending on the material of each element, and it gives a glimpse of the courtyard in front of the entrance.

There are the living room, dining room · kitchen, stairwell, toilet, utility rooms, and entrance on the first floor. The living room, dining room · kitchen, and stairwell are separated by step height difference, but they are visually connected to make the first floor look wider. Utility rooms are partitioned by individual boxes and visually separated from the main functions by using different finishes. In addition, a front window is installed in the living room to bring the nature and light of the courtyard indoors and maximize openness. To blur the distinction between the interior and exterior, the ceiling finish of the living room is extended to the exterior eaves on the courtyard.
There are the guest room and the bathroom on the basement floor. A sunken space is placed in front of the bedroom to allow ventilation and light.

On the second floor, private and public spaces are separated by sliding doors. The personal areas include the bedroom, bathroom, and dressing room. In the bedroom and bathroom, windows facing the courtyard are installed to be visually connected with the yard, and there is a private terrace overlooking the Han River. In the shared space, a sub-kitchen is designed to communicate with the large shared terrace.
On the third floor, there are the client’s bedroom and bathroom. Not to make the stairwell stuffy, a clerestory is installed on the upper part. The window overlooks the Han River when you enter the bedroom from the staircase, and the outdoor terrace is in front of a window to be as a water space. The bed sits towards the mountain, and a balcony is placed to give a buffer space with outdoor spaces. Finally, a skylight is installed on the upper part of the bathtub to provide vertical openness and natural light.
The client wanted to close the space against gazes from the outside, while the architect tried to open it towards light and nature. Thus, the Seopa-dong House was a record of coordination between opening and closing.

사진작가 노경


사진작가 노경


사진작가 노경


사진작가 노경


사진작가 노경


1층 평면도


2층 평면도

3층 평면도

서패동 주택

설계자 | 조성욱 _ (주)조성욱건축사사무소

건축주 | 김영철

감리자 | 조성욱 _ (주)조성욱건축사사무소

시공사 | (주)태인건설

설계팀 | 김연희, 백선형, 강선환

대지위치 | 경기도 파주시 돌곶이길 173-40

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 450.00㎡

건축면적 | 179.73㎡

연면적 | 308.32㎡

건폐율 | 39.94%

용적률 | 50.77%

규모 | 지하 1층, 지상 3층

구조 | 철근콘크리트구조

외부마감재 | 라임스톤, 호피석, 노출콘크리트

내부마감재 | 수성페인트

설계기간 | 2016. 10 – 2018. 01

공사기간 | 2017. 12 – 2020. 01

사진 | 노경

구조분야 : 터구조 주식회사

기계설비분야 : (주)대광엔지니어링

전기·통신·소방분야 : (주)대아이엔씨

조경분야 : 조경상회

Seopae-dong House

Architect | Joh, Sungwook _ JOHSUNGWOOK Architects

Client | Kim Youngchul

Supervisor | Joh, Sungwook _ JOHSUNGWOOK Architects

Construction | TAEIN Construction

Project team | Kim, Yeonhee / Paik, Sunhyung / Kang, SeonHwan

Location | 173-40, Dolgoji-gil, Paju-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | House

Site area | 450.00㎡

Building area | 179.73㎡

Gross floor area | 308.32㎡

Building to land ratio | 39.94%

Floor area ratio | 50.77%

Building scope | B1 – 3F

Structure | RC

Exterior finishing | Lime stone, Leopard stone, Exposed concrete

Interior finishing | Water paint

Design period | Oct. 2016 – Jan. 2018

Construction period | Dec. 2017 – Jan. 2020

Photograph | Roh, Kyung

Structural engineer | Teo

Mechanical engineer | DAEKWANG ENGINEERING

Electrical·communication·Fire engineer | DAEAHE&C

Fire engineer | Jokyongsanghoi