SONG HOUSE

사진작가 박종민

닮지 않은 형제
건축주는 함께 회사를 운영하는 형제다. 형은 다양한 취미 생활을 하며 삶을 즐기고, 동생은 가정적이며 단란한 가족생활에 집중하고 있었다. 동탄 2신도시 단독주택지는 한때 유행했던 땅콩집처럼 1필지 2가구 이하의 다가구를 허용하고 있었고, 이에 토지를 매입한 건축주는 형제로서의 왕래를 유지하면서 각자의 삶을 독립적으로 만들고 싶었다.
형은 본인의 취미 생활과 더불어 지인들과의 교류 공간을 핵심으로 생각했으며, 동생은 가족 구성원 3명만을 위한 집이 되길 바랐다. 떨어져서 본 형제의 모습은 여러모로 다르다. 취미, 가족, 성격 등 어느 것 하나 비슷한 구석이 없어 보였지만, 긴 호흡으로 설계를 거듭 진행할수록 결국 그들은 형제구나 하고 체감하게 된다. 완벽한 반전형 땅콩집이 아니면 필연적으로 생기는, 듀플렉스에서 흔한 건축주 간의 갈등 없이 암묵적인 믿음과 서로 간의 양보로 무리 없이 설계가 완료되었다. 각자 다른 삶의 방식을 가지고 있지만 서로 존중하고 인정하는 건 보이지 않는 ‘형제애’에서 출발한다는 생각이 들었다.

무게중심
인근에서 가장 큰 필지인 대상부지는 규모나 위치적으로 주택단지의 중심적인 성격을 가진다. 무게감 있는 매스와 재료로 지역의 주요지가 되길 바랐다. 거기에 건축주가 추구하는 깔끔하고 정돈된 이미지를 구현하기 위해 최소한의 재료와 정리된 외장 색상을 적용하여 하나의 덩어리로 구현하고자 했다. 2가구가 사는 집이고 각자의 프라이버시를 지켜주기 위해 노력했지만, 형제는 한 가족에서 시작했고 지금도 깊은 유대감을 가진 모습을 투영하고자 했다.
분리된 실내처럼 외부공간도 완전히 구분할 수 있지만, 몇 개의 가벽과 재료를 이용해 시선적으로 분리되면서도 답답하지 않게 이어지는 마당을 만들었다. 함께 모여 외부공간을 사용할 수도 있지만 반대로 각자의 시간을 보내는데 부담이 없도록 공간계획이 이루어졌다. 이는 대지 외곽으로 둘러진 담장과 건축물의 솔리드와 보이드를 조작하는 방식과 맥이 같다. 도로에선 열려있는 형상이지만, 시선으로부터 보호받으며 외부인이 쉽게 접근하지 못하는 안락한 집이 되도록 계획했다.

양보다 질
남북으로 좁고 동서로 긴 대지 형상에 따라서 자연스럽게 ‘동’과 ‘서’에 공간이 구성되었다. 조닝의 구성은 건축주 형이 어린아이가 있는 동생 가족을 위해 상대적으로 안락한 동측을 양보하면서 시작된다.
생활패턴, 구성원, 가전, 가구, 살림살이 등 많은 부분이 다른 건축주 형제는 단순히 면적으로 서로의 영역을 정하기를 거부했다. 이에 숫자가 아닌 공간적으로 두 가구의 비례를 유지하려 노력하며, 서로 다르지만 각자의 장점을 가지는 거주환경을 제안했다.

일, 휴식, 놀이
서측에 위치하는 형의 집은 침실 공간을 작게 하고 취미실, 거실, 다락에 집중한다. 면적이 작은 1층에 침실을 최소한의 면적으로 구성한다. 2층에는 다양한 일상생활을 위한 방과 2개의 다락을 거실과 주방을 중심에 두고 양측에 배치한다. 방-다락1-거실-주방-다락2는 완전한 구획이 아닌 수평·수직 오픈으로 이어지며 하나의 큰 공간으로 계획된다. 수치적인 한계에 부딪히는 공간감을 극복하며 자유로운 건축주의 아이덴티티도 반영된 실내공간을 제안했다. 집에서도 업무를 많이 보는 건축주에게 일터이자 놀이터이자 쉼터가 되길 바란다.

오직 우리만
어린 아이가 있는 동생 집은 오직 3명의 삶에 초점이 맞춰진다. 취미 공간이나 서재, 손님방, 응접실 등 일상에서 비중이 낮은 공간을 추가하다 보면 실제로 사는 공간이 좁아지는 경향이 있다. 그에 반해 동생은 다락을 포함해 약 198제곱미터(60평)가 넘는 집에 방은 2개만 구성한다. 대신 아이를 위해 넓은 거실과 가족실, 다락을 거리낌 없이 내어준다. 여기에 아내를 위한 넓은 안방 욕실과 주방영역을 요청했다.
우리는 건축주의 의도를 실현하기 위해 단독주택에서는 흔하지 않은, 대공간을 가지는 구조계획을 진행했다. 기둥이나 벽의 간격을 최대한으로 벌려 시원하게 펼쳐진 실내공간은 다양하게 변주될 앞으로의 삶에 대응이 가능하도록 제안했다.

사진작가 박종민

Dissimilar brothers
The clients are brothers who run a company together. The older brother enjoyed life with various hobbies, while the younger brother was a family man trying to make a happy home. The detached house in Dongtan 2 New Town allowed multi-family units with less than two households per lot, like a duplex house that was once popular.
The older brother focused on his hobbies and a space for interaction with his acquaintances, whereas his younger brother wanted it to be a home for only three family members. Watching them from a distance, we found the brothers are quite different in many ways. There seemed no resemblance between them, including hobbies, family, and personality, but as the design proceeded for a long, we felt that they were brothers. The conflict between clients, which inevitably arises often in duplex houses unless it is a perfect duplex house with a surprising twist, was completed without difficulty through implicit trust and mutual concessions. Although they have different lifestyles, we thought respecting and acknowledging each other starts from an invisible ‘brotherhood.’

Center of gravity
The site, the most considerable lot in the vicinity, is central to a housing complex in size and location. We hoped it would become a landmark in the area using heavy mass and materials. In addition, we tried to construct it as a single mass by applying a minimum of materials and organized exterior colors to realize the neat and orderly image the client pursues. As a two-family house, we tried to protect each one’s privacy while reflecting that the brothers were born in the same family and still maintain a deep bond.
Although the exterior space could be entirely separated like the separated interior, several temporary walls and materials were used to create a visually separated and connected yard without feeling cramped. They can gather in the outdoor space, but the room design allows them to spend some time alone. This is in line with the method of creating the solids and voids of the fence and the building surrounding the site. Although it is an open shape on the road, it was designed to be a comfortable house protected from the gaze and not easily accessed by outsiders.

Quality over quantity
As the site is narrow from north to south and long from east to west, spaces naturally sit in the ‘east’ and ‘west.’ The zoning begins when the older brother yields a relatively comfortable east side for his younger brother, who has a child.
The client brothers, who differ in many aspects such as lifestyle, family members, home appliances, furniture, and household items, refused to decide each other’s territory by area. Therefore, we tried to keep the proportion of the two households spatially rather than numerically while proposing a living environment that is different but has its strengths.

Work, rest, play
The older brother’s house, located on the west side, has a small bedroom space and focuses on a hobby room, a living room, and an attic. The first floor has a small area, and a minimum size of the bedroom is created. On the second floor, rooms for daily life and two attics are placed on both sides of the living room and the kitchen. Room, attic 1, living room, kitchen, and attic 2 are not entirely divided but are connected horizontally and vertically and designed as one ample space. Overcoming a sense of space facing numerical limitations, we proposed an interior space that reflects the free identity of the clients. We hope that it will become a workplace, playground, and resting place for the clients who work a lot at home.

Only us
The younger brother’s house with a small child focuses on the lives of only three family members. If you add a space that is a small part of our lives, such as a hobby space, a study, a guest room, or a reception room, the actual living space gets narrower. On the other hand, the younger brother has only two rooms in a house of about 198 square meters (60 pyeong), including the attic. Instead, he is willing to have a large living room, a family room, and a loft for his child. In addition, he requested a spacious main room bathroom and a kitchen area for his wife. To satisfy the clients’ intention, we proceeded with a structural plan with ample space, which is not common in a detached house. We proposed the wide open indoor space by widening the gaps between pillars and walls as much as possible so that it can respond to the future life that will change in various ways.

사진작가 박종민


사진작가 박종민


사진작가 박종민


사진작가 박종민


사진작가 박종민


1층 평면도


2층 평면도

다락층 평면도

SONG HOUSE

설계자 | 김재경 _ 이타건축사사무소

건축주 | 개인

감리자 | 이타건축사사무소

시공사 | 주.공감건설

설계팀 | 이재호, 이정우

대지위치 | 경기도 화성시 동탄대로10길 45-10

주요용도 | 다가구주택

대지면적 | 410.50㎡

건축면적 | 203.84㎡

연면적 | 473.83㎡

건폐율 | 49.66%

용적률 | 79.23%

규모 | 2층

구조 | 철근콘크리트구조

외부마감재 | 점토벽돌

내부마감재 | 수성페인트, 포세린타일, 합판마루

설계기간 | 2020. 09 – 2021. 05

사진 | 박종민

구조분야 : 시너지구조엔지니어링

기계설비분야 : 주.코담기술단

전기분야 : 주.코담기술단

SONG HOUSE

Architect | Kim, Jae Kyung _ ETAA

Client | Private

Supervisor | ETAA

Construction | GONGGAM CONSTRUCTION

Project team | Lee, Jae Ho / Lee, Jung Woo

Location | 45-10, Dongtan-daero 10-gil, Hwaseong-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Multi-family house

Site area | 410.50㎡

Building area | 203.84㎡

Gross floor area | 473.83㎡

Building to land ratio | 49.66%

Floor area ratio | 79.23%

Building scope | 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Brick

Interior finishing | Tile, Paint, wood floor

Design period | Sep. 2020 – May 2021

Construction period | Sep. 2021 – May 2022

Photograph | Park, Jong Min

Structural engineer | Synergy Engineering

Mechanical engineer | Codam ENG

Electrical engineer | Codam ENG