The Container

사진작가 이남선

경기도 안산 선감동에 있는 더 컨테이너는 선감포구를 마주 보며 자리를 잡고 있다. 대지를 여러 번 방문한 끝에 익숙하지만 독특한 주택을 짓고 싶었다. 입구에서 바로 보이는 물에 떠 있는 중정과 작은 정원은 ‘공간에서 이루어지는 휴식’과 ‘앞으로의 이야기’를 기대할 수 있게 해준다. 일반적인 평범한 주택의 형태에서 벗어나 선감동에서 이뤄지는 재미있는 일상을 공유하고, 심리적인 해방감을 주는 특별한 경험, 안정감·편안함을 느낄 수 있는 주택의 본질을 살리고자 했다.

또 단순히 컨테이너를 쌓는 개념이 아니라 ‘시간을 공유하는 공간’이라는 느낌을 받도록 했다. 각 방향의 시야가 마주 보는 곳에 중정을 배치한 이유다. 주 1동과 주 2동 사이의 상부에는 보를 드러냈는데, 이는 각 나뉜 동들을 심리적으로 잡아주는 매개체 역할을 한다.

더 컨테이너는 여러 가지의 나무들과 다양한 형태의 돌, 가로로 긴 창문, 목재 루버, 미니멀 테라스, 개비 온 월 등 각각 있는 그대로의 요소들이 결합해 어우러지는 재미와 활동성을 가진 공간이다.

사진작가 이남선

The Container, located in Seongam-dong, Ansan, Gyeonggi-do, faces Seongampo-gu. After many visits to the site, we wanted to build a familiar but unique house.

A floating courtyard and a small garden near the entrance allow you to look forward to ‘rest in space’ and ‘next story.’ We wanted to make the most of the essence of a house where you can share a fun daily life in Seongam-dong and feel an exceptional experience and a sense of stability and comfort, getting out of general and common house types.

Also, it was designed to not merely stack containers but give a feeling of ‘space sharing time.’ For visualizing this feeling, the courtyard sits where each direction’s field of view faces each other. A beam was visible at the upper part between the main building(dong) 1 and the main building(dong) 2, which serves as a medium for psychologically holding divided buildings(dongs).

The Container is a space with fun and activity where respective elements, such as different trees, diverse types of stones, long horizontal windows, wooden louvers, minimal terraces, and Gabion walls, are combined and harmonized.

사진작가 이남선


사진작가 이남선


사진작가 이남선


사진작가 이남선


사진작가 이남선


지상 1층 평면도


지상 2층 평면도

지상 3층 평면도

더 컨테이너

설계자 | 김정수 _ 건축사사무소 호반석

건축주 | 홍승우

감리자 | 홍명수 _ (주)지형 건축사사무소

시공사 | 건축주 직영

대지위치 | 경기도 안산시 단원구 참살이2길 8

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 449.60㎡

건축면적 | 173.02㎡

연면적 | 357.73㎡

건폐율 | 38.48%

용적률 | 79.57%

규모 | 지상 3층

구조 | 경량철골조

외부마감재 | 우레탄 페인트, 목재루버

내부마감재 | 낙엽송합판, 콘크리트 파벽돌, 벽지, 바리솔

설계기간 | 2016. 01 ~ 2016. 05

공사기간 | 2016. 07 ~ 2017. 01

사진 | 이남선

구조분야 : 마이다스아이티

기계설비분야 : 정찬이엔지

전기분야 : 정찬이엔지

The Container

Architect | Kim, Jeongsu _ HOANSUK Architects

Client | Hong, Seungwoo

Supervisor | Hong, Myungsoo

Construction | Direct undertaking work

Location | 8, Chamsal 2-gil, Danwon-gu, Ansan-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Residence

Site area | 449.60㎡

Building area | 173.02㎡

Gross floor area | 357.73㎡

Building to land ratio | 38.48%

Floor area ratio | 79.57%

Building scope | 3F

Structure | Light Gage Steel Structure

Exterior finishing | Urethane paint, Wood Louver

Interior finishing | Japanese larch Plywood, Concrete Brick, Wallpaper, BARRISOL

Design period | Jan. 2016 ~ May 2016

Construction period | Jul. 2016 ~ Jan. 2017

Photograph | Lee, Namsun

Structural engineer | MIDAS Information Technology Co., Ltd

Mechanical engineer | Jeongchan Engineering

Electrical engineer | Jeongchan Engineering