Verviers in damyang

사진작가 김성희

담양 유명 관광지인 메타세콰이어길 길목에 위치한 대지는 대로변에 위치한 식당 뒤편에 자리하고 있다. 담양에 새로운 명소를 만들어보자는 건축주의 의뢰를 받은 상태에서 대지 답사 후 많은 고민에 빠졌다. 상업공간으로서의 건축은 디자인, 기능도 물론 중요하겠지만 대중에게 노출되는 위치도 중요하다. 대지만 놓고 본다면 도로에서 떨어트리고 진입공간과 주차공간을 만들고 건축과 공간을 바라보며 사람에게 다가가는 동선이 최선이었을 것이다. 이런저런 고민을 하던 도중에 계획대지를 가로지르는 도로가 담양군 계획에 잡히면서 대지가 반 토막 나는 상황이 발생했다. 사용할 수 있는 대지가 반으로 줄어버린 것이다. 덕분인지 고민은 줄었다. 남겨진 복잡한 모양의 대지를 축으로 활용하고, 큰 도로변에서 바라봤을 때 건물의 얼굴을 최대한 노출할 수 있는 배치로 계획하게 됐다.

1층은 베이커리를 집중으로 계획하고 나머지 공간들은 고객들이 앉아서 차를 마시거나 쉬는 공간으로 조성했다. 면적에 제한이 있었기에 1층을 넓게 확보하고자 2층 바닥 중간부분을 VOID화 시켰다. 그렇게 만들어진 메인 계단을 올라 2층을 가로지르는 브리지에 서면, 위로는 노출된 구조물과 천창이 아래로는 넓게 펼쳐진 1층을 느낄 수 있다. 2층 창을 통해 바깥을 바라볼 때 담양 자연을 느낄 수 있도록 계획했다. 테이블 배치 등을 고려해 만든 VOID 덕분에 이곳을 찾는 고객은 창 쪽 테이블에선 외부 경치를, 난간 쪽 테이블에선 내부와 천창으로 보이는 하늘을 즐길 수 있게 되었다.

상업 공간은 단순히 무언가를 사고파는 공간만이 아니다. 가끔 그곳에 찾아가서 창가에 자리를 잡고 따뜻한 커피를 한잔 마시면, 그곳이 어떤 이에게는 즐거운 추억이, 어떤 이에게는 새로운 경험이 되길 바라는 마음이 잘 녹아 들어간 건축이 된 것 같아 가슴이 따뜻해진다.

사진작가 김성희

The site located on the “Metasequoia Road,” which is Damyang’s famous tourist spot, was situated behind a restaurant on the roadside. After receiving the client’s request to create a new attraction in Damyang, we came to have many worries after visiting the site. Architecture as commercial space is valuable in design and function, but the location exposed to the public is also essential. When it comes to the site only, the building approach would have been best to move away from the road, make an entry space and a parking space, where people can approach while looking at the building and space.

Meanwhile, the site was cut in half while we spent time thinking because Damyang-gun suddenly planned to construct a road crossing the site. As a result, the available land was halved. Maybe because of this, our concerns were reduced, and we could decide a layout that can expose the facade of the building as much as possible when viewed from the main road, using the remaining site of complicated shape as an axis.

While the first floor was designed mainly for a bakery, the rest of the spaces allow customers to sit and drink tea or relax. Due to the limited area, the center of the floor was open to the second floor to make the space generous. When you go up the main stairs to the bridge that crosses the second floor, you can feel the exposed structure above and the skylight above that, and a broad view of the first floor below. The second floor was designed to grasp the nature of Damyang when you gaze out the window. Thanks to the vertical space in consideration of the table layout, customers who visit this place can enjoy the outside view from the table at the window side and the sky through the skylight from the table at the handrail.

Sometimes, I visit here and sit by the window with a coffee, looking at space. It’s heartwarming to see that the space gives some people a pleasant memory and a new experience for others as we hoped a commercial space would be not just a place to buy and sell something.

사진작가 김성희


사진작가 김성희


사진작가 김성희


사진작가 김성희


사진작가 김성희


사진작가 김성희


배치도


1층 평면도

2층 평면도

베비에르 담양

설계자 | 김대영 _ 인우 건축사사무소

건축주 | 농업회사 법인 베비에르 밀팩토리 주식회사

감리자 | 김대영 _ 인우 건축사사무소

시공사 | (유)신양종합건설

인테리어 | 지코, Artncraft

설계팀 | 김민영, 노현주

대지위치 | 전라남도 담양군 담양읍 죽향대로 1300

주요용도 | 근린생활시설(휴게음식점)

대지면적 | 2,160.00㎡

건축면적 | 647.00㎡

연면적 | 990.28㎡

건폐율 | 29.95%

용적률 | 45.84%

규모 | 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 고벽돌

내부마감재 | 노출콘크리트, 벽돌타일

설계기간 | 2019. 01 ~ 2019. 08

공사기간 | 2019. 09 ~ 2020. 04

사진 | 김성희

구조분야 : midas eGen

기계설비분야 : (주)하늘천

전기분야 : (주)하늘천

소방분야 : (주)하늘천

Verviers in damyang

Architect | Kim, Daeyeong _ Inwoo Architecs

Client | Verviers Wheat Factory, an agricultural company

Supervisor | Kim, Daeyeong _ Inwoo Architecs

Construction | Sin yang General Construction Company

Project team | Kim, Minyoung / No, Hyunju

Location | 1300, Jukhyang-daero, Damyang, Jeollanam-do, Korea

Program | Neighborhood Living Facility

Site area | 2,160.00㎡

Building area | 647.00㎡

Gross floor area | 990.28㎡

Building to land ratio | 29.95%

Floor area ratio | 45.84%

Building scope | 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Brick

Interior finishing | Exposed concrete, Brick tile

Design period | Jan. 2019 ~ Aug. 2019

Construction period | Sep. 2019 ~ Apr. 2020

Photograph | Kim Sunghee

Structural engineer | midas eGen

Mechanical engineer | Estar co., ltd.

Electrical engineer | Estar co., ltd.

Fire engineer | Estar co., ltd.