Wiirae C house

사진작가 박영채

공간으로 짜여진 주택
위례 C주택은 아파트와 집장사의 주택에 익숙한 사람들에게는 매우 새로운 주택이다. 주택 내부공간과 외부공간, 여러 다양한 공간이 짜 맞춰진 집이다. 1층의 거실과 지하층의 다목적룸은 높이가 1.5개 층이다. 3개의 외부 중정 중 3개 층으로 뚫려 있는 곳도 있고, 지붕이 있는 중정도 있고, 하늘로 열려 있는 중정도 있다. 이들 실내와 실외공간들이 서로 엮여져 있을뿐 아니라 다른 공간들과도 상호 작용을 한다. 밖에서 보면 네모박스의 형태이지만 그 속에는 많은 공간들이 짜 맞춰 있는 디자인이다. 사진과 도면으로 보는 것이 아닌 머리로 생각하며 보아야 어떤 집인지 알 수 있다.
대지는 위례신도시의 단독주택 블록에 위치한다. 건축주 부부, 자녀들을 위해 설계된 주택이다. 건축주의 요구는 ‘높은 층고의 지하 다목적 룸’과 ‘높은 천장의 거실’, ‘실내 주차장’ 등이었다. 대지의 레벨이 서측의 전면도로보다 1개층 정도 위에 위치하기 때문에 도로에서 건물로 진입하기 위해서는 지하층을 통해 진입해야 하므로, 지하 1층, 지상 2층으로 집의 규모가 정해졌다. 대지가 정사각형으로 정남향이었으므로 정남향으로 건물이 배치됐다. 가급적 외부공간을 많이 확보하기 위하여 건물을 북측과 서측에 접하도록 했다. 남쪽의 공간과 건물의 진입은 도로가 있는 서측에서 이루어진다. 주공간(침실, 식당, 거실)을 모두 남측에 면하게 하기 위하여, 건물의 남측, 서측, 북측에 3개의 중정을 만들었다. 중정을 통하여 모든 공간이 남쪽에 면할 수 있게 된다. 보조공간(화장실, 샤워실, 세면실, 현관 등)은 북측으로 배치했다. 3개의 중정은 환기뿐 아니라, 빛이 내부까지 유입되도록 하고, 하늘을 볼 수 있는 역할도 한다.
외부에서 보이는 입면은 최대한 단순하게 계획됐다. 흰색 친환경코팅 페인트와 유리를 주로 사용했고, 도로측에서 보이는 서측면에는 합성목재를 적용했다. 도로측에서 보이는 서측 입면이 건물의 주요한 인상을 주도록 디자인했다.
지하층에는 신발장 공간, 다목적 홀(체력 단련/AV), 실내 주차장을 계획했다. 1층은 거실과 손님방, 1.5층은 식당, 주방, 세탁실, 2층은 침실들이 있다. 지하층 다목적 홀과 거실은 1.5개층으로 천장을 높게 했다. 1.5개층의 거실은 1개층 높이의 식당·주방과 공간적으로 연결이 된다.
이 집의 가장 큰 특징은 3개의 중정을 가지고 있다는 것이다. 하나는 지하층, 1, 2층에 걸쳐 오픈되어 있고, 다른 2개는 1층과 2층의 테라스 역할을 겸하도록 설계됐다. 이 3개의 중정으로 인하여 내부 공간과 외부 공간이 서로 교감할 수 있게 했다. 인테리어 역시 단순한 구성이 되도록 계획됐다. 내부 마감재는 자작나무 합판과 아이보리색의 친환경 도장으로 통일했다. 바닥재는 자작나무 합판과 동일한 색상의 재질을 적용했다. 내부에 사용되는 자작나무 문짝과 가구들에도 적용이 된다. 붙박이 가구에 사용되는 자작나무 역시 동일한 재질을 사용했고, 모든 자작나무의 표면도장은 친환경오일로 마감했다. 가구 내부에 사용되는 힌지, 레일과 같은 액세서리도 오래 사용해도 문제가 되지 않은 고급제품을 미리 지정했다. 식탁 및 싱크대는 스테인리스가 사용되었으며, 거실의 선반은 콘크리트로 만들어졌다. 모든 침실은 일반적인 다운라이트를 최소로 줄이고, 평소 간접조명만을 사용하여 생활이 충분히 가능하도록 방 전체를 관통하는 길고 커다란 간접조명을 설치했다. 또한, 주택 내부에 사용되는 모든 조명은 따뜻한 분위기의 느낌을 갖도록 했다.

사진작가 박영채

A house woven with spaces
Wirye C House is a very new home for those who are accustomed to the housing of apartment and housing business. It is a house comprised of indoor and outdoor spaces and a variety of spaces. The living room on the first floor and the multi-purpose room in the basement are 1.5 floors high. There are 3 outdoor courtyards: one has open three floors, another has a roof, and the other is open to the sky. These indoor and outdoor spaces are intertwined and interact with other spaces as well. When seen from the outside, it looks like a box shape, but many spaces are designed to fit together in it. You can notice what kind of house it is when you look at it, thinking with your head, not a picture and a drawing.
The site is located in a block of single-family houses in Wirye New Town. It is a house designed for the client couple and their children. The client’s requests were ‘high-rise underground multipurpose room’, ‘high-ceiling living room’ and ‘indoor parking lot’. Because the level of the site is one level higher than the front road on the west side, it needs to enter through the basement in order to enter the building from the road, so a two-floor house with a basement was planned. Because the site was square with a full south aspect, a building was designed to face south. In order to secure as much external space as possible, the building was close to the north side and the west side. The south space and the entry into the building take place on the west side of the road. To make the main spaces (bedroom, dining room, living room) all facing the south, three courtyards were made on the south side, west side and north side of the building. Through the courtyards, all the space will be able to face the south. Auxiliary spaces (toilet, shower room, washroom, entrance hall, etc.) were arranged to the north side. The three courtyards serve not only to ventilate, but also to allow light to enter the interior and to see the sky.
The elevation seen from the exterior was designed as simple as possible. White environmentally-friendly paint and glass were mainly used, and synthetic wood on the west side of the road was applied. The western side seen from the roadside was designed to give a major impression of the building. In the basement, a shoe closet space, a multipurpose hall (fitness training/AV) and an indoor parking lot were planned. The first floor has a living room and a guest room, the 1.5 floor has a dining room, a kitchen and a laundry room, and the second floor has bedrooms. The basement multipurpose hall and the living room were raised to 1.5 floors and the ceiling was raised. The living room of 1.5 floors is connected spatially to the dining room/kitchen which is one story high.
The biggest feature of this house is that it has three courtyards. One is open to the basement and the first and second floors, and the other two were designed to serve as terraces on the first and second floors. Because of the three courts, indoor and outdoor spaces can communicate with each other. The interior was also planned to be simple. Interior finishes were unified with birch plywood and ivory eco-friendly paint. The flooring material is the same color as the birch plywood. It also applies to interior birch doors and furniture. The birch used for the built-in furniture was also the same material, and all the birch surface paint was finished with eco-friendly oil. For the hinges and rails used inside furniture, we pre-designated the high-end products that can be used for a long time. The table and sink were made of stainless steel, and the living room shelf was made of concrete. We minimized typical downlights of all bedrooms and installed long and large indirect lighting that penetrates the entire room in order to make a life comfortable, using only indirect lighting normally. In addition, all the lights used inside the house have a warm atmosphere.

사진작가 박영채


사진작가 박영채


사진작가 박영채


사진작가 박영채


사진작가 박영채


단면도


1층 평면도

2층 평면도

위례 C 주택

설계자 | 황준 _ (주)황준도시 건축사사무소

건축주 | 윤종현

감리자 | 황준 _ (주)황준도시 건축사사무소

시공사 | 신동규

설계팀 | 남해룡, 박소영, 서한나, 신보은

대지위치 | 경기도 성남시 수정구 위례신도시 D 블럭

주요용도 | 단독주택

대지면적 | 265㎡

건축면적 | 101㎡

연면적 | 290㎡

건폐율 | 38%

용적률 | 71%

규모 | 지하 1층, 지상 2층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | SKK 세라타이트 코팅, 합성목재

내부마감재 | 자작나무합판, 원목마루, 친환경 페인트

설계기간 | 2015. 10 ~ 2016. 03

공사기간 | 2016. 04 ~ 2016. 11

사진 | 박영채

구조분야 : 이우호 _ 티섹구조

기계설비분야 : (주)천일이앤씨

전기분야 : (주)천일이앤씨

Wiirae C house

Architect | Hwang, June _ Hwang June Architect & Associates

Client | Yoon, Jonghyeon

Supervisor | Hwang, June Architect & Associates

Construction | Shin, Dongkyu

Project team | Nam, Haeryong / Park, Soyeong / Seo, Hanna / Shin, Boeun

Location | Wiirae D block, Sujeong-gu, Seongnam-si, Gyeonggi-do, Korea

Program | Detached house

Site area | 265㎡

Building area | 101㎡

Gross floor area | 290㎡

Building to land ratio | 38%

Floor area ratio | 71%

Building scope | B1F – 2F

Structure | RC

Exterior finishing | Skk ceratite coating, Timber

Interior finishing | Birch plywood, Wood floor, Paint

Design period | Oct. 2015 ~ Mar. 2016

Construction period | Apr. 2016 ~ Nov. 2016

Photograph | Park, Youngchae

Structural engineer | Lee, Wooho _ TSEC GROUP

Mechanical engineer | Cheonil E&C, Co., Ltd

Electrical engineer | Cheonil E&C, Co., Ltd