Yellow Knife

사진작가 윤준환

옐로우나이프는 위치는 부산의 산복도로에서 북항을 내다볼 수 있는 곳이다. 하지만 이곳은 과거의 번영기를 뒤로 한 채 외면받고 있다. 그리고 공적자금을 투입하여, 산복도로 르네상스 프로젝트를 장기간 진행해 왔지만 그 효과가 드러나지 않고 있다.
부산의 중요한 도시 특징인 산복도로를 현재의 시점에서 장소적, 경제적, 도시적으로 분석 하여 해법을 제시하고 싶었다. 이곳의 1층 상가 임대료는 너무 저렴하고, 상권도 형성되지 않고 방치되어 있다. 주거 환경도 열악하여 전입인구가 없는 상황이다. 이렇게 방치되었던 건축물을 전체로 리모델링해서 새생명과 그 가치를 올리는 실험이다.
일반적으로 상가주택은 1층이 상가이며, 상층부로 갈수록 주거로 구성된다. 하지만 부산의 산복도로에서는 새로운 해법이 필요하다. 그래서 도심 상가주택의 전형을 뒤바꾸는 방식으로 해법을 찾았다. 무엇보다도 사람들이 찾게 되는 장소가 되고, 공간이 되어야한다는 목표로 공간을 구성했다.
부산의 산복도로는 차량이 없으면, 접근하기가 힘들다. 그래서 1층 상가를 모두 없애고 주차장과 지나가는 행인을 위한 한평 갤러리를 만들었다. 그리고 뛰어난 경관을 가진 것을 상품화하여, 최고 상층부에 상업시설인 카페를 만들고, 루프탑에도 증축하여 비를 피할 수 있는 공간을 만들어서 상업적 가치를 올렸다. 경사지의 특성상 자연스레 만들어지는 마당레벨에 빌라를 만들어서 마당과 전망, 주차가 양호한 단독주택을 제공했다. 이 단독주택은 도시민박이 가능하도록 하여, 상황에 따라 주거, 별장, 이벤트 공간으로 사용이 가능하다.
이 작업은 도시에서의 상가주택의 전형을 뒤바꾼 실험으로 의미를 가진다. 1층을 상가보다는 주차장으로 리모델링하고, 경사지의 특성을 살려서 마당을 가질 수 있는 2층에 주택을 만들었다. 그리고 주차장에서부터 동선이 연결되는 3층과 옥상층에 상가를 만들어서 의도적으로 찾아올 수 있는 상업시설을 만들었다. 또한 원도심 재생의 민간 사례로서 지역과 지방적 특성을 고려한 새로운 상가주택이 만들어졌고, 변해가는 시대성, 상업성, 그리고 집객효과에 대응하는 새로운 모델이 되고 있다.

사진작가 윤준환

Yellowknife is located in a place where you can see the North Port from Busan’s Sanbok Road. But this place has been ignored, having left its past prosperity behind. While Sanbok Road Renaissance Project has been carried out by investing public funds for a long time, the project has shown few results.
We wanted to suggest a solution by analyzing Sanbok Road, which is an important urban characteristic of Busan, at this point in time in terms of place, economy and city. Here, store rents on the first floor are too low, and a commercial district has failed to form, resulting in a state of neglect. The residential environment is poor and there is no move-in population.
It is an experiment to remodel the neglected building as a whole and raise the value of new life and its value.
Generally, commercial houses have stores on the first floor, and homes on the upper floors. However, a new solution is needed for Sanbok Road of Busan. So we looked for a solution in a way that reverses the prototype of downtown commercial houses. Above all, we organized the space with the aim of making it a place and a space where people want to visit.
If you don’t have a car, it is difficult to access Sanbok Road of Busan. So we removed all the shops on the first floor and made Hanpyeong Gallery for the parking lot and passers-by. And we raised the commercial value by commercializing the excellent scenery, creating a commercial facility café on the top floor, and adding space to the roof top to avoid rain. We built a villa at the level of the courtyard created naturally due to the nature of sloping land to provide a single-family house with a good yard, view, and parking. As this single-family can function as a guest house in a city, it can be used as a residence, a villa, or an event space depending on the situation.
This work has significance as an experiment that reverses the typical model of commercial houses in a city. The first floor was remodeled as a parking lot rather than a shop, and a house was built on the second floor where the characteristics of the sloping land can be utilized to have a yard. Then, we made shops on the third floor and the roof floor where the movement line is connected from the parking lot in order to form a commercial facility that people intentionally visit. In addition, as a private case of old downtown regeneration, a new dwelling house considering regional and local characteristics has been built, and it is becoming a new model to cope with the changing times, commerciality and attraction effect.

사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


사진작가 윤준환


1층 평면도


2층 평면도

3층 평면도

옐로우나이프

설계자 | 오식욱 _ 라움 건축사사무소

건축주 | 강정선, 장정영, 오신욱

감리자 | 오신욱 _ 라움 건축사사무소

시공사 | 손성욱 _ 콘크리트공작소

설계팀 | 안신, 유성철, 윤정옥, 최윤정, 김다영, 임아현

대지위치 | 부산광역시 동구 망양로 769

주요용도 | 근린생활시설

대지면적 | 132.00㎡

건축면적 | 65.75㎡

연면적 | 246.13㎡

건폐율 | 49.81%

용적률 | 126.44%

규모 | 지하1층, 지상3층

구조 | 철근콘크리트조, 블록조, 경량철골조

외부마감재 | 스터코

내부마감재 | V.P 도장

설계기간 | 2018. 03 ~ 2018. 06

공사기간 | 2018. 06 ~ 2018. 10

사진 | 윤준환

구조분야 : 인구조

기계설비분야 : 신흥

전기분야 : 영신

Yellow Knife

Architect | Oh Sinwook _ Architects Group RAUM

Client | Kang, Jungsun / Jang, Jungyoung / Oh, Sinwook

Supervisor | Oh Sinwook _ Architects Group RAUM

Construction | Son Sungwook _ Concrete workshop

Project team | An, Shin / Yu, Seongcheol / Yoon, Jeongock / Choi, Yunjeong / Kim, Dayeong / Lim, Ahyun

Location | 769 Mangyang-ro, Dong-gu, Busan

Program | Commercial Facilities, House

Site area | 132.00㎡

Building area | 65.75㎡

Gross floor area | 246.13㎡

Building to land ratio | 49.81%

Floor area ratio | 126.44%

Building scope | B1 – 3F

Structure | RC, Block, Lightweight Steel Frame

Exterior finishing | Stuco

Interior finishing | V.P. on Plaster Board

Design period | 2018. 03 ~ 2018. 06

Construction period | 2018. 06 ~ 2018. 10

Photograph | Yoon, Joonhwan

Structural engineer | In Structure Engineering

Mechanical engineer | Shinheung Engineering

Electrical engineer | Youngsin Engineering