YKH headquarter

사진작가 유재철, 이정규

제한된 공사여건을 효과적으로 풀기 위해서 단순한 박스 형태의 매스와 통일된 마감 재료를 계획했다. 또한 사무실 면적을 최대한 확보하고 유지관리비를 줄이기 위해서 계단실을 건물 외부로 배치했다. 덕분에 동선을 간결하게 정리할 수 있었을 뿐만 아니라, 층별로 개별보안을 적용할 수 있게 되면서 보안에도 더 유리해졌다. 건물 전체에 적용된 8만장이 넘는 벽돌들은 한장 한장 직접 선별하여 세척하고 갈아내서 사용했고, 백색몰탈을 사용하여 줄눈을 최대한 깊게 파냄으로써 고벽돌만의 자연스러운 느낌을 살렸다. 또한, 계단실 외피에 영롱쌓기를 한 백고벽돌들을 활용함으로써 원활한 환기를 가능하게 함과 동시에 독특하면서도 정갈한 건물 분위기를 연출하고자 했다.

사진작가 유재철, 이정규

In order to effectively solve the limited construction conditions, a simple box-shaped mass and unified finishing materials were planned. In addition, a staircase was placed outside the building to maximize office space and reduce maintenance costs. This not only enabled us to concisely organize the movement flow, but also to apply individual security to each floor, which made the building more secure. I carefully selected more than 80,000 bricks one by one, cleaned and polished them to apply to the entire building. By using white mortar to carve masonry joint deeply as much as possible, the natural feeling of antique bricks was given. In addition, by utilizing the white bricks built by Yeongrong Bricklaying(build bricks with regular spacing) in the covering of a staircase, I aimed to achieve smooth ventilation and to create a unique but neat building atmosphere.

사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


사진작가 유재철, 이정규


단면도


지하층 평면도

2층 평면도

와이케이에이치 본사

설계자 | 상대정 | (주)와이케이에이치 건축사사무소

건축주 | (주)동훈도스

감리자 | (주)와이케이에이치 건축사사무소

시공사 | 도시건축 종합건설 주식회사

설계팀 | 홍태선(AIA), 김소연, 신재호, 이세호, 이종민, 박영묵, 김용기

대지위치 | 서울특별시 강남구 도산대로 102길 14-9

주요용도 | 사무실

대지면적 | 218.8㎡

건축면적 | 126.60㎡

연면적 | 556.26㎡

건폐율 | 57.86%

용적률 | 198.56%

규모 | 지하 1층, 지상 5층

구조 | 철근콘크리트조

외부마감재 | 백색 고벽돌(삼우교역)

내부마감재 | 시멘트 몰탈 위 수성페인트

설계기간 | 2016. 02 ~ 2016. 08

공사기간 | 2016. 09 ~ 2017. 06

사진 | 유재철, 이정규

구조분야 : (주)하모니 구조엔지니어링

기계설비분야 : 주식회사 삼영엠이씨

전기분야 : (주)에스엠 티이씨

소방분야 : (주)낙생도원방재

YKH headquarter

Architect | Sang, Daejung _ YKH Associates, Inc.

Client | DONG HOON D.O.S.

Supervisor | YKH Architects

Construction | Dosi Construction

Project team | Hong, Taesun(AIA) / Kim, Soyeon / Shin, Jaeho / Lee, Saeho / Lee, Jongmin / Bak, Yeongmuk / Kim, Yongki

Location | 14-9, Dosan-daero 102-gil, Gangnam-gu, Seoul, Korea

Program | Office

Site area | 218.8㎡

Building area | 126.60㎡

Gross floor area | 556.26㎡

Building to land ratio | 57.86%

Floor area ratio | 198.56%

Building scope | B1F – 5F

Structure | RC

Exterior finishing | White antique brick

Interior finishing | Cement mortar and water paint

Design period | Feb. 2016 ~ Aug. 2016

Construction period | Sep. 2016 ~ Jun. 2017

Photograph | Yu, Jaechul / Lee, Jungkyu

Structural engineer | Harmony Engineeering

Mechanical engineer | Samyoung Engineering

Electrical engineer | SMTEC Engineering

Fire engineer | Naksaeng Fire Safety