소요유가 2024.3

2024. 3. 31. 10:40회원작품 | Projects/House

Soyoyuga

 

 

 

 

의뢰
단독주택 생활을 시작하고자 찾아오는 대부분의 건축주들은 여러 가지 편견과 우려를 갖고 있다. 그러한 걱정거리들을 해소해 주고, 단독주택의 건축형식만이 가질 수 있는 장점을 잘 살려서 거주자의 삶을 더욱 풍성하게 만들어주는 것이 건축사로서의 책임이라고 생각한다. 건축주는 은퇴 이후 아파트 생활에서 벗어나 단독주택에서 제2의 인생을 시작하고자 우리를 찾아왔다. 그들은 크게 외부공간과의 유기적인 연결과 더불어 마음 편안히 살 수 있도록 프라이버시가 잘 보호되었으면 좋겠다고 했다.

맥락
부지는 경상남도 양산시 물금읍 증산리에 위치한 ‘서들마을’이라는 택지개발지구에 있다. 일부의 상가주택 블록을 제외하고는 대부분 단독주택들로 구성된 택지지구인데, 이제는 대부분의 부지에 건축이 완료되어 어엿한 마을의 모습을 띄고 있다. 하지만 우리나라 택지개발지구의 부지들이 채광이나 환기와 더불어 단독주택에서 가장 주요한 요소 중에 하나인 프라이버시 보호에 취약한 부지 조건을 가지고 있다. 계획부지 또한 2면이 8미터 도로에 면해 있어서 무엇보다 프라이버시 침해 문제를 건축적으로 잘 해결해야 했다.   

안으로 열린 집
채광과 환기의 효과는 창의 면적과 배치에 비례하는데, 프라이버시 보호와도 직접적 연관이 있다. 그래서 주택의 기본적인 요건인 채광과 환기의 확보는 도시주택에서는 좀 더 신중하게 다뤄져야 한다고 생각한다. 콘텍스트를 무시하고 아무렇게나 커다랗게 창을 내었다가, 채광과 환기를 위해 낸 창에 24시간 커튼이나 블라인드를 치고 살아야 하는 아이러니한 상황이 발생할 수 있기 때문이다. 이런 문제의 해결 방법 중에 하나가 안으로 열린 집이라고 생각했다. 외부의 시선을 피해 안쪽 마당으로 커다란 창을 낼 수 있어서 채광과 환기를 충분히 확보하는 동시에 실내에서의 개방감을 높여주고, 타인의 시선에 간섭 없이 나만의 안락한 마당을 마음껏 누릴 수 있는 장점이 있기 때문이다. 

조건이 만드는 형태
부지는 동서방향으로 긴 장방형의 형태를 갖고 있고, 북쪽과 동쪽 두 면이 도로에 면해 있다. 프라이버시 침해 우려가 높은 북쪽과 동쪽에 창을 최대한 배치하지 않고, 북쪽 도로에 설치된 주출입구는 도로에서 쉽게 인지되지 않도록 꺾어 놓았다. 남쪽에 마당을 둠으로써 남쪽 인접대지에 있는 건물과의 동간 거리를 확보했다. 남쪽 인접대지의 건물과의 시선 교환을 막을 수 있도록 1.8미터 높이의 가벽을 설치했다. 안락해진 마당을 향해 주방과 거실을 ‘ㄱ’자로 배치하여 부지를 효율적으로 이용하면서도, 동시에 외부공간에 닿는 면적을 높였다. 동향이 된 주방 상부의 매스를 돌출시켜서 깊은 직사광을 적절하게 차단하는 동시에, 비 오는 날이나 햇빛이 강한 날에도 마당을 이용할 수 있는 2.4미터 깊이를 가진 상부가 닫힌 외부 공간을 만들었다. 1층에는 가족의 주 생활공간과 응접 공간을 두고, 2층에는 부부만의 공간을 두어 주택 내부에서 또 한 번 프라이버시의 위계를 만들어 주었다. 또한 마당을 통해 느껴지는 계절과 시간의 변화뿐만 아니라 4개의 천창을 설치하여 자연광을 주택의 내부로 끌어들이고, 거주자들이 빛과 그림자의 변화에 따른 공간의 변화를 느낄 수 있도록 했다.

 

투시도
부분 투시도
부분 투시도
마당

 

 

Request
Most prospective homeowners seeking to embark on single family home living come with various biases and concerns. It’s our responsibility as architects to address these concerns, leveraging the unique advantages of single-family home architecture to enrich the lives of the residents. Clients often seek us out post-retirement, aiming to transition from apartment living to a second life in a single-family home. They prioritize a seamless integration with outdoor spaces and value privacy protection for comfortable living.

Context
The site is located in the “Seodeul Village,” a land development zone in Jungsan-ri, Mulgeum-eup, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do. With the exception of some mixed-use blocks, the majority of the area consists of single-family homes. Currently, most of the plots have been developed, presenting an impressive village landscape. However, like many land development zones in South Korea, the sites here often pose challenges related to natural lighting, ventilation, and, most importantly, privacy protection—the cornerstone of single family home living. Moreover, with the planning site facing two sides onto 8-meter roads, addressing privacy concerns architecturally became a paramount consideration.

House open inside
The effectiveness of natural lighting and ventilation is directly proportional to the size and placement of windows, and it is also closely related to privacy protection. Therefore, I believe that securing natural lighting and ventilation, which are fundamental requirements of a home, should be approached more cautiously in urban housing. Ignoring the context and installing large windows haphazardly can lead to the ironic situation where curtains or blinds need to be drawn 24/7 for privacy, despite installing windows for lighting and ventilation purposes.
One solution to this problem is to create inward-oriented homes. By installing large windows facing inward towards a private courtyard, it is possible to adequately secure natural lighting and ventilation while increasing the sense of openness indoors. Additionally, this design allows residents to enjoy their own comfortable courtyard without interference from the gaze of others, thus enhancing privacy.

Form created by conditions
The site has a long rectangular shape oriented in the east-west direction, with its northern and eastern sides facing the road. To address concerns about privacy intrusion, windows were minimized on the northern and eastern sides, and the main entrance facing the northern road was angled to minimize visibility from the road. A courtyard was created on the southern side to ensure a distance from neighboring buildings to the south. A 1.8-meter-high barrier was installed to prevent sightlines with adjacent buildings to the south.
The kitchen and living room were arranged in an “L” shape, facing the comfortable courtyard, to efficiently utilize the site while maximizing the connection to outdoor space. The protruding mass above the east-facing kitchen blocks direct sunlight while creating a covered outdoor space with a depth of 2.4 meters, usable even on rainy days or during intense sunlight.
The ground floor accommodates the family’s main living spaces and reception areas, while the second floor provides a separate space for the couple, creating another layer of privacy within the home. Additionally, four skylights were installed to bring natural light into the interior of the house, allowing residents to experience changes in space with shifts in light and shadow according to the seasons and time of day.

 

마당
거실
다이닝 홀
안방

 

 


 

소요유가
설계자 | 최새벌 _ 건축사사무소 1458
건축주 | 서정민, 서지우
감리자 | 최새벌 _ 건축사사무소 1458
시공사 | (주)우은종합건설
설계팀 | 조정은
설계의도 구현 | 건축사사무소 1458
대지위치 | 경상남도 양산시 물금읍 서들로 57-12
주요용도 | 단독주택
대지면적 | 312.60㎡
건축면적 | 169.85㎡
연면적 | 218.63㎡
건폐율 | 54.33%
용적률 | 62.17%
규모 | 2F
구조 | 철근콘크리트구조
외부마감재 | 두라스택 s390(허니브라운)
내부마감재 | 수성페인트, 포쉐린타일, 원목마루
설계기간 | 2022. 01 - 2022. 06
공사기간 | 2023. 02 - 2023. 10
사진 | 김명구
 구조분야 | (주)한길구조엔지니어링
 기계설비분야 | (주)광명토탈엔지니어링
전기분야 | (주)광명토탈엔지니어링
소방분야 | (주)광명토탈엔지니어링
Soyoyuga
Architect | Choi, Saebeol _  Architecture Label 1458
Client | Seo, Jeongmin / Seo, Jiwoo
Supervisor | 
Choi, Saebeol _ Architecture Label 1458 
Construction | Wooeun
Project team | Jo, Jeongeun
Design intention realization | 
Choi, Saebeol / Architecture Label 1458 
Location | 
57-12, Seodeul-ro, Mulgeum-eup, Yangsan-si, Gyeongsangnam-do, Korea
Program | House
Site area | 312.60㎡
Building area | 169.85㎡
Gross floor area | 218.63㎡
Building to land ratio | 54.33%
Floor area ratio | 62.17%
Building scope | 2F
Structure | RC
Exterior finishing | Brick
Interior finishing | Water paint, Porcelain tile 
Design period | Jan. 2022 - Jun. 2022
Construction period | Feb. 2023 - Oct. 2023
Photograph | Kim, Myunggu
Structural engineer | Hangil structural engineering
Mechanical·Electrical·Fire engineer | 
Kwangmyoung total engineering