사비나미술관 2019.1

2022. 12. 12. 10:29회원작품 | Projects/Culture

Savina Museum of Contemporary Art

 

사진작가 정광식,박무정

 

융복합형 전시를 추구하고 있는 사비나미술관장 (이명옥)은 안국동의 전시공간보다는 넓은 전시공 간이 요구됨에 따라 부지매입·선정 단계부터 건축 주+건축사의 협업으로 프로젝트를 진행했다. 대 지는 몇 개의 부지중 도로와 진관내천으로 둘러싸 인 곳으로 선정했다.

 

삼각형 대지를 따라 건축물의 매스는 자연스럽게 삼각형 구도를 가지게 됐다. 삼각형은 변화와 융 합을 시도하는 사비나미술관의 특성과도 잘 부합 되어, 세 개의 모퉁이 공간에 삼각형의 보이드가 생겨났다. 보이드공간은 자연적 요소(빛과 공기) 유입 통로와 입구·수직이동 동선으로 계획하였으 며, 건축디테일까지도 연속된 언어로 사용했다. 사용된 재료는 백색의 고벽돌과 콘크리트만 사용 했다. 전시공간에는 1개의 기둥만으로 구현하여 재료와 구조적인 측면에서 간결함을 추구했다.

 

1. 반딧불이 다리에서 바라본 미술관             사진작가 정광식,박무정

Endeavoring to explore a new radical multi-disciplinary themed exhibitions, the 22 year-old Savina Museum of Contemporary Art relocated to EunPyeong District, Seoul. With a clear objective, both the client and architect formed a unique collective bond as both set out to search for a site that could be a venue for the new museum. Upon their due diligence, a triangulated parcel was found between a 25 meter road and creek.

 

In response to the existing context and site attributes, the museum’s massing took on a triangulated form. Two of the three corners serves as vertical core while the other as a light well down to the main exhibition floor. Architectural languages and details continues with the usage of triangle theme whose characteristics resembles that of the museum itself.

 

The columns, walls, floors and ceilings are finished with exposed concrete while the façade is composed of brick veneer system using recycled white brick. Resting on one circular column and three loadbearing walls, the vertically stacked exhibition halls enable museum curators to explore endless possibilities.

 

2.남서측 입면            사진작가 정광식,박무정

 

3.진관내천에서 바라본 미술관             사진작가 정광식,박무정

 

4. 1층 카페사비나           사진작가 정광식,박무정

 

5.외부 계단             사진작가 정광식,박무정
6.2층 전시공간            사진작가 정광식,박무정

 

7.2층 전시공간           사진작가 정광식,박무정
8.루프탑 전시공간             사진작가 정광식,박무정

 


사비나미술관
설계자 _ Architect. 이상림 _ LEE Sang-Leem (주)공간종합건축사사무소 _ Space Group
건축주 | 사비나미술관
감리자 | (주)공간종합건축사사무소 / 루아디자인
시공사 | 거현산업(주)
설계팀 | 남석우 / 김남현 / 이충헌 / 남승윤 / 강은경
대지위치 | 서울특별시 은평구 진관1로 93
주요용도 | 문화 및 집회시설
대지면적 | 875.00㎡
건축면적 | 521.82㎡
연면적 | 1738.86㎡
건폐율 | 59.63%
용적률 | 194.58%
규모 | 지하 1층, 지상 5층
구조 | 철근콘크리트조
외부마감재 | 치장벽돌(백고벽돌)
내부마감재 | 노출콘크리트
설계기간 | 2017. 05 ~ 2017. 12
공사기간 | 2018. 01 ~ 2018. 10
사진 | 정광식, 박무정 전문기술협력
구조분야 : (주)원우구조기술사사무소
기계설비분야 : (주)기성이앤씨
전기분야 : (주)공간이.엔.지
소방분야 : (주)기성이앤씨 / (주)공간이.엔.지
조경분야 : 아뜰리에 나무
조명분야 : 뉴라이트
Savina Museum of Contemporary Art
Client | Savina Museum of Contemporary Art
Supervisor | Space Group / LUADesign
Construction | GeoHyun Construction Co., Ltd.
Project team | Nam, Seukwoo / Kim, Namhyun / Lee, Choonghun / Nam, Seungyun / Kang, Eunkyoung
Location | 93, Jingwan 1-ro, Eunpyeong-gu, Seoul, Korea
Program | Cultural
Site area | 875.00㎡
Building area | 521.82㎡
Gross floor area | 1738.86㎡
Building to land ratio | 59.63%
Floor area ratio | 194.58%
Building scope | B1F - 5F
Structure | RC
Exterior finishing | Brick veneer system (recycled white brick)
Interior finishing | Exposed concrete
Design period | May. 2017 ~ Dec. 2017
Construction period | Jan. 2018 ~ Oct. 2018
Photograph | Jeong, Gwangsik / Park, Moojeong
Structural engineer | WonwooStructural Engineers
Mechanical engineer | Keysung E&C Co., Ltd.
Electrical engineer | Space ENG
Fire engineer | Keysung E&C Co., Ltd. / Space ENG
Landscape Architect | Atelier NaMoo
Lighting Designer | NEWLITE