에고빌딩 2024.6

2024. 6. 30. 10:10회원작품 | Projects/Neighborhood Facility

EGO Building

 

 

 

망원동 망원시장 근처에는 망리단길이라 불리는 길이 있다. 길목의 중간쯤에 다다르면 사거리가 나오는데, 주거·상업 등 다양한 성격을 가진 길들이 모이는 곳이라 주민들부터 시작해 망리단길을 찾는 외부인 등 많은 사람들이 지나다니는 모습을 볼 수 있다. 우리의 땅은 이곳에 있다.

진입부는 보행자와 차량의 동선을 구분하기 위해 바닥의 재료를 구분했으며, 진입로 위로 길게 뻗어있는 라인 등은 유리문을 지나 실내까지 이어져 내·외부의 공간을 시각적으로 연결한다. 또 동선과 실 내부의 공간 계획에 있어서, 주계단을 대지의 중앙에 계획함으로써 지하를 제외한 모든 층이 도로 쪽을 바라볼 수 있게 됐다.
평면과 입면은 직선과 곡선의 선들을 넣어 건물의 명함이 확연히 드러나도록 하고, 약 2.4미터 높이의 창문은 개방감과 입면의 단순함을 위해 고정창으로 계획했다. 5층의 층고는 약 4.1미터로 계획했는데, 높은 천정고와 망원동이 한눈에 보이는 넓은 창은 그곳에 서있는 사람으로 하여금 지상으로부터 독립된 공간에 떠 있는 듯한 느낌을 준다.

전체적인 단순함을 추구해 모든 재료 선정에 있어 재료를 최소화하기 위해 노력했다. 이 건물의 재료는 붉은 벽돌과 유리뿐이다.
건축주는 한 층은 업무공간, 또 한 층은 직원들의 휴게공간으로 사용할 예정이다. 독서를 중요시하는 건축주는 직원들과 독서를 통한 나눔의 시간을 가질 수 있는 공간을 원했기에, 커다란 책장과 음료를 준비할 수 있는 가구가 필요했다. 이에 따라 벽 한 면을 전체 책장으로 계획했으며, 층의 중앙에 긴 캔틴을 계획했다. 합판으로 되어있는 약 5미터 길이의 캔틴과 책장은 창을 통해 들어오는 빛과 함께 공간을 차분하게 만들어준다.

준공 때 즈음 봄이 찾아와 옥상에서 선선한 바람을 맞으며 멋진 노을을 볼 수 있었다.
상업과 주거라는 상반되는 특성을 가진 길의 경계에 위치한 이 건물이 많은 사람들에게 기억되는 장소가 되길 기대한다.

 

 

사거리 전경
탑뷰

There is a road called Mangridan-gil near Mangwon Market in Mangwon-dong. When you get to the middle of the road, you will find an intersection, and it is a place where roads with various characteristics such as housing and commerce gather, so you can see many people passing by, starting with residents and outsiders looking for Mangridan-gil. Our land is here.

The entry part separated the material of the floor to distinguish the movement of pedestrians and vehicles A long line light stretching above the driveway passes through the glass door to the interior, visually connecting the spaces inside and outside. In the center plan within the east and actual space plan, all floors, except the basement of the main stairs, all layers were able to look at the road.
It was planned to confirm the name of the building and entrance of the building and curved lines were expanded. About 2.4m tall, the window was planned as fixed window to open and simple. The bottom of the fifth floor was planned to about 4.1.m, and a wide window, which looks like a wide window standing there is a bright feeling of standing there from the ground from the ground.
We tried to minimize the ingredients in order to minimize the ingredients in all ingredients. The material of this building is only red brick and glass.

The architecture will be used as a rest space, and more than employees.
The architecture that is important to have a space that can have time of sharing through employees and reading books.
furniture and drinks needed to prepare large books and drinks.
The wall was planned to the entire book, and planned a long canvas in the center of the floor.
About 5m length of about 5m length with the light and books that are heavy and calm down through the window.

At the time of completion, spring comes from Oksang Province, you can see a great node with cool wind.
It is expected to be a place where this building is located in the boundary of the characteristics of the first half of the street.

 

 

지하1층
2층 실내
3층 실내
4층 실내
옥상

 




에고빌딩
설계자 | 이건희_ 오월 건축사사무소
건축주 | 주식회사 에고컴퍼니
감리자 | 이건희 _ 오월 건축사사무소
시공사 | 주식회사 영건설
설계팀 | 김성주
설계의도 구현 | 오월건축사사무소
대지위치 | 서울특별시 마포구 희우정로 12길 39
주요용도 | 근린생활시설
대지면적 | 280.30㎡
건축면적 | 150.30㎡
연면적 | 721.10㎡
건폐율 | 53.62%
용적률 | 199.30%
규모 | B1F - 5F
구조 | 철근콘크리트구조
외부마감재 | 한국벽돌 190 레드토석(IKSB-6131)
내부마감재 | 도장, 합판
설계기간 | 2022. 05 - 2022. 09
공사기간 | 2023. 02 - 2024. 02
사진 | 윤현기
 구조분야 | 바우엔구조
 기계설비분야 | 주신엠이씨
 전기분야 | (주)엘림전설
 소방분야 | (주)엘림전설

EGO Building
Architect | Lee, keonhee _ Owol Architects
Client | Corp. EGO Company
Supervisor | Lee, keonhee  _ Owol Architects
Construction | 
Corp. Young construction company
Project team | Kim, Sungjoo
Design intention realization | Owol Architects
Location | 399-42 Mangwon-dong, Mapo-gu, Seoul, Korea
Program | Neighborhood living facilities
Site area | 280.30㎡
Building area | 150.30㎡
Gross floor area | 721.10㎡
Building to land ratio | 53.62%
Floor area ratio | 199.30%
Building scope | B1F - 5F
Structure | RC
Exterior finishing | Brick tile
Interior finishing | Paint, Plywood
Design period | 2022. 05 - 2022. 09
Construction period | 2023. 02 - 2024. 02
Photograph | Yoon, Hyeonki
Structural engineer | 
Bauen Structural Design Office
Mechanical engineer | JUSIN MEC
Electrical engineer | ELLIM
Fire engineer | ELLIM

'회원작품 | Projects > Neighborhood Facility' 카테고리의 다른 글

HS Tower 2024.6  (0) 2024.06.30
교동살롱 2024.5  (0) 2024.05.31
공흥리 근린생활시설 ‘젠가’ 2024.5  (0) 2024.05.31
반월역 근린생활시설 2024.5  (0) 2024.05.31
디오름 2024.5  (0) 2024.05.31