HS Tower 2024.6

2024. 6. 30. 10:15회원작품 | Projects/Neighborhood Facility

HS Tower

 

 

 

프로젝트의 대지는 테헤란로 이면의 업무시설과 근린생활시설들이 밀집한 곳에서 주택군으로 넘어가는 경계선상에 위치하고 있다. 대로변의 대형 업무시설들과 배후의 주택군을 동시에 서포트하는 작은 근생 건물들의 끝자락에 위치한 이곳은 테헤란로의 활기와 주택가의 고요함이 공존하는 곳으로, 건축주는 이 대지에 임대형 사무소 건물을 짓고자 했다. 

임대형 사무소 건물에 부합하도록 1층은 최대한의 주차 대수를 가질 수 있는 필로티 주차장으로만 구성했고, 2~4층은 대지 형상 내에서 가능한 넓은 바닥면적을 가지도록 계획했다. 정북일조 높이제한에 의해 매스가 후퇴하는 5층은 바닥면적을 조금이라도 더 확보하기 위해 외부 계단 방식의 계단실을 적용해, 각 층에서 공제받은 외부 계단 면적을 5층 면적 증대에 이용했다. 결과적으로 5층은 대표실에 적합한 규모이면서 고즈넉한 주거지역으로, 트인 전망과 테라스를 가진 이 건물에서 가장 좋은 공간이 되었다.

사거리 모퉁이에 들어서는 이 건물은 가로의 여러 방향에서 눈에 잘 띄는 이점을 지니고 있었다. 우리는 이를 극대화해 존재감을 확연히 드러내면서도 주변의 난잡함을 조율할 수 있는 절제된 조형미를 가진 건물을 디자인하고자 했다. 2~4층 평면의 형상은 대지 형태가 반영된 비정형의 다각형이었고, 5층은 줄어든 면적의 작은 직사각형에 가까운 형상이었다. 주어진 제약조건과 법규에 의해 발생하는 다른 선형들을 하나의 조형 개념 안에 묶고자 미묘한 사선들이 만들어내는 다각면의 입방체 매스를 만들었고, 개구부의 형상과 기둥의 방향 역시 이 입방체를 강화하는 방향으로 계획했다. 입방체의 면들은 각각 유리 커튼월, 민무늬 노출콘크리트와 AL 익스펜디드메탈을 구분 적용해 투명·불투명·반투명의 파사드들이 보는 방향과 시간의 흐름에 따라 변화하며 도시 가로의 풍경을 풍부하게 만들도록 의도했다.

건물의 주재료는 사선형 입방체 매스의 조형성과 상충할 여지가 없는, 줄눈이 없거나 적게 생기는 입면 재료가 적합했다. 이런 특성의 재료 중 주변과 어울리면서도 차별화되는 무콘 노출콘크리트를 선택했고, 외부 계단실과 필로티 천장에도 일관되게 적용해 건물이 하나의 콘크리트 매스로 읽히도록 했다. 계단실 외피에 적용된 AL 익스펜디드메탈은 여러 가지를 고려해 선택한 재료다. 외부 계단으로 인정받기 위해서는 계단실을 둘러싸는 스크린에 공기가 통해야 했으며, 실내의 사용자를 위해서는 채광과 환기가 충분히 되면서도 비가 너무 들이치지 않아야 했다. 이러한 요구사항을 만족시키는 AL 익스펜디드메탈로 감싼 계단실은 보는 각도와 거리에 따라 계단실 내부가 보이는 정도가 달라지며, 건물에 깊이감 있는 모습을 선사한다. 주간의 계단실 내부는 가로의 풍경과 햇살이 은은하게 스며들어 실내에 있으면서도 도시 가로 속에 있는 듯한 느낌이 들며, 해진 후에는 계단실의 조명이 스크린 너머 주변을 밝히는 가로등과 같은 존재가 된다. 

 

 

북측 전경
남측 전경
동측 전경
하부 디테일

The project site is situated on the border between a dense area of office buildings and community facilities along Tehran Road, transitioning from commercial to residential neighborhoods. Located at the fringe of larger office buildings along the main road and smaller mixed-use buildings supporting the residential area, this site embodies a blend of Tehran Road’s vibrancy and the tranquility of the residential neighborhood. With this context in mind, the client aimed to construct a large-scale office building on this plot of land.

To accommodate the needs of a large-scale office building, the ground floor was designed solely as a piloti parking garage to maximize parking capacity, while floors 2 to 4 were planned to have expansive floor areas within the site’s contours. Due to height restrictions imposed by the northern solar exposure limit, the mass recedes on the 5th floor. To secure additional floor area, an exterior staircase-style stairwell was implemented, utilizing the exterior staircase area deducted from each floor to increase the area of the 5th floor. As a result, the 5th floor became an ideal space suitable for executive offices, transitioning into a serene residential area with open views and terraces, making it the most desirable space in the building.

The building situated at the corner of the intersection had prominent features visible from various directions along the street. We aimed to maximize these features to assert its presence while harmonizing with the chaotic surroundings by designing a building with restrained aesthetics. The shape of the floors 2 to 4 resembled irregular polygons reflecting the contours of the site, while the 5th floor took on a shape closer to a reduced-size rectangle. To integrate the various linear elements arising from given constraints and regulations into one design concept, subtle diagonals were employed to create a polyhedral mass with multiple facets. The form and orientation of the openings and columns were planned to reinforce this polyhedron. Each facet of the polyhedron was distinguished by applying different materials such as glass curtain walls, textured exposed concrete, and AL expanded metal, creating transparent, opaque, and translucent facades that change according to the viewing angle and time, enriching the urban landscape along the street.

The primary material of the building needed to complement the sculptural mass of the diagonal cuboid without introducing conflicting vertical joints or lines. Therefore, a material with minimal or no visible joints was suitable. We chose board-formed exposed concrete, which blends with the surroundings while still being distinctive. It was consistently applied to the exterior staircase and the piloti ceiling to ensure the building reads as one cohesive concrete mass. The AL expanded metal applied to the exterior staircase enclosure was selected after considering various factors. To qualify as an external staircase, the screen surrounding the staircase had to allow airflow, while also providing sufficient lighting and ventilation for indoor users without exposing them to excessive rain. Encasing the staircase with AL expanded metal allows varying degrees of visibility inside the staircase depending on the viewing angle and distance, providing a sense of depth to the building. During the day, sunlight softly filters into the staircase, creating an indoor yet urban feel, while after dusk, the staircase’s lighting becomes like street lamps illuminating the surroundings beyond the screen.

 

 

4층 내부
계단실
5층 테라스

 


HS Tower
설계자 | 최정석 _ 주식회사 스튜디오캔건축사사무소
건축주 | 장병목 _ (주)한석
감리자 | 최정석 _ 주식회사 스튜디오캔건축사사무소
시공사 | 김기석 _ (주)혁진이엔씨
설계팀 | 나애나
설계의도 구현 | 주식회사 스튜디오캔건축사사무소
대지위치 | 서울특별시 강남구 테헤란로19길 32
주요용도 | 근린생활시설
대지면적 | 222.00㎡
건축면적 | 124.12㎡
연면적 | 590.57㎡
건폐율 | 55.91%
용적률 | 199.73%
규모 | B1F - 5F
구조 | 철근콘크리트구조
외부마감재 | 무콘 노출 콘크리트, 
투명로이복층유리 커튼월, AL 익스펜디드메탈
내부마감재 | 석고보드 위 도장, 콘크리트 폴리싱 바닥
설계기간 | 2021. 07 - 2022. 03
공사기간 | 2022. 04 - 2023. 05
사진 | texture on texture
 구조분야 | (주)모아구조기술사사무소
 기계설비․전기·소방분야 | (주)신영비엠이
HS Tower
Architect | Choi, Jeongseok _ STUDIO CAN Architects
Client | Jang, Byoungmok _ Hanseok Inc
Supervisor | 
Choi, Jeongseok _ STUDIO CAN Architects Inc
Construction | 
Kim, Giseok / HYEOKJIN ENC Inc
Project team | Na, Aena
Design intention realization | 
STUDIO CAN Architects
Location | 32, Teheran-ro 19-gil,  Gangnam-gu, Seoul, Korea
Program | Neighborhood living facility
Site area | 222.00㎡
Building area | 124.12㎡
Gross floor area | 590.57㎡
Building to land ratio | 55.91%
Floor area ratio | 199.73%
Building scope | B1F - 5F
Structure | RC
Exterior finishing | 
Exposed concrete, Al expanded metal, 
Clear low-E pair glass curtain wall
Interior finishing | 
Paint finish above Gypsum board, 
Concrete polishing
Design period | Jul. 2021 - Mar. 2022
Construction period | Apr. 2022 - May 2023
Photograph | texture on texture
Structural engineer | 
MOA & Consulting Engineers Ltd.
Mechanical·Electrical·Fire engineer | SY BME

 

'회원작품 | Projects > Neighborhood Facility' 카테고리의 다른 글

에고빌딩 2024.6  (0) 2024.06.30
교동살롱 2024.5  (0) 2024.05.31
공흥리 근린생활시설 ‘젠가’ 2024.5  (0) 2024.05.31
반월역 근린생활시설 2024.5  (0) 2024.05.31
디오름 2024.5  (0) 2024.05.31