옐로우나이프 2019.3

2022. 12. 16. 16:57회원작품 | Projects/Neighborhood Facility

Yellow Knife

 

사진작가 윤준환

 

옐로우나이프는 위치는 부산의 산복도로에서 북항을 내다볼 수 있는 곳이다. 하지만 이곳은 과거의 번영기를 뒤로 한 채 외면받고 있다. 그리고 공적자금을 투입하여, 산복도로 르네상스 프로젝트를 장기간 진행해 왔지만 그 효과가 드 러나지 않고 있다.

부산의 중요한 도시 특징인 산복도로를 현재의 시점에서 장소적, 경제적, 도시 적으로 분석 하여 해법을 제시하고 싶었다. 이곳의 1층 상가 임대료는 너무 저 렴하고, 상권도 형성되지 않고 방치되어 있다. 주거 환경도 열악하여 전입인구 가 없는 상황이다. 이렇게 방치되었던 건축물을 전체로 리모델링해서 새생명 과 그 가치를 올리는 실험이다.

일반적으로 상가주택은 1층이 상가이며, 상층부로 갈수록 주거로 구성된다. 하지만 부산의 산복도로에서는 새로운 해법이 필요하다. 그래서 도심 상가주 택의 전형을 뒤바꾸는 방식으로 해법을 찾았다. 무엇보다도 사람들이 찾게 되 는 장소가 되고, 공간이 되어야한다는 목표로 공간을 구성했다.

부산의 산복도로는 차량이 없으면, 접근하기가 힘들다. 그래서 1층 상가를 모두 없애고 주차장과 지나가는 행인을 위한 한평 갤러리를 만들었다. 그리고 뛰 어난 경관을 가진 것을 상품화하여, 최고 상층부에 상업시설인 카페를 만들고, 루프탑에도 증축하여 비를 피할 수 있는 공간을 만들어서 상업적 가치를 올렸 다. 경사지의 특성상 자연스레 만들어지는 마당레벨에 빌라를 만들어서 마당 과 전망, 주차가 양호한 단독주택을 제공했다. 이 단독주택은 도시민박이 가능 하도록 하여, 상황에 따라 주거, 별장, 이벤트 공간으로 사용이 가능하다.

두 없애고 주차장과 지나가는 행인을 위한 한평 갤러리를 만들었다. 그리고 뛰 어난 경관을 가진 것을 상품화하여, 최고 상층부에 상업시설인 카페를 만들고, 루프탑에도 증축하여 비를 피할 수 있는 공간을 만들어서 상업적 가치를 올렸 다. 경사지의 특성상 자연스레 만들어지는 마당레벨에 빌라를 만들어서 마당 과 전망, 주차가 양호한 단독주택을 제공했다. 이 단독주택은 도시민박이 가능 하도록 하여, 상황에 따라 주거, 별장, 이벤트 공간으로 사용이 가능하다.

 

1. 건물 전경 / 사진작가 윤준환

 

Yellowknife is located in a place wher e you can see the North Port from Busan's Sanbok Road. But this place has been ignored, having left its past prosperity behind. While Sanbok Road Renaissance Project has been carried out b y investing public funds for a long time, the project has shown few results.

We wanted t o suggest a solution b y analyzing Sanbok Road, which is an important urban characteristic of Busan, at this point in time in terms of place, economy an d city. Here, store rents on th e first floor are too low, and a commercial district has failed t o form, resulting in a state of neglect. The residential environment is poor and there is no movein population.

It is an experiment t o remodel the neglected building as a whole and raise the value of new life and its value. Generally, commercial houses hav e stores on the first floor, an d homes on th e upper floors. However, a new solution is needed for Sanbok Road of Busan. So we looked for a solution in a way that reverses the prototype of downtown commercial houses. Above all, we organized the space with the aim of making it a place and a space where people want to visit.

If you don’t hav e a car, it is difficult t o access Sanbok Road of Busan. So we removed all the shops on the first floor an d mad e Hanpyeong Gallery for the parking lot and passers-by. And we raised the commercial value b y commercializing the excellent scenery, creating a commercial facility café on the top floor, and adding space t o the roof top t o avoid rain. We built a villa at the level of the courtyard created naturally due t o the natur e of sloping land t o provide a single-family house with a good yard, view, and parking. As this single-family can function as a guest house in a city, it can be used as a residence, a villa, or an event space depending on the situation.

This work has significance a s a n experiment that reverses the typical model of commercial houses in a city. The first floor was remodeled as a parking lot rather than a shop, and a house was built on the second floor wher e the characteristics of the sloping land can be utilized t o hav e a yard. Then, we made shops o n the third floor and the roof floor where the movement line is connected from the parking lot in order t o form a commercial facility that people intentionally visit. In addition, as a private case of old downtown regeneration, a new dwelling house considering regional and local characteristics has been built, and it is becoming a new model t o cope with the changing times, commerciality and attraction effect.

 

2. 뒷마당 / 사진작가 윤준환

 

3. 빌라 내부 / 사진작가 윤준환

 

4. 2층 카페 / 사진작가 윤준환

 

5. 옥상 / 사진작가 윤준환

 

1층 평면도

 

2층 평면도

 

3층 평면도

 


 

옐로우나이프
설계자 _ Architect. 오신욱 _ Oh Sinwook
라움 건축사사무소 _ Architects Group RAUM
건축주 | 강정선, 장정영, 오신욱
감리자 | 오신욱 _ 라움 건축사사무소
시공사 | 손성욱 _ 콘크리트공작소
설계팀 | 안신, 유성철, 윤정옥, 최윤정, 김다영, 임아현
대지위치 | 부산광역시 동구 망양로 769
주요용도 | 근린생활시설
대지면적 | 132.00㎡
건축면적 | 65.75㎡
연면적 | 246.13㎡
건폐율 | 49.81%
용적률 | 126.44%
규모 | 지하1층, 지상3층
구조 | 철근콘크리트조, 블록조, 경량철골조
외부마감재 | 스터코
내부마감재 | V.P 도장
설계기간 | 2018. 03 ~ 2018. 06
공사기간 | 2018. 06 ~ 2018. 10
사진 | 윤준환
전문기술협력
구조분야 : 인구조
기계설비분야 : 신흥
전기분야 : 영신
Yellow Knife
Client | Kang, Jungsun / Jang, Jungyoung / Oh, Sinwook
Supervisor | Oh Sinwook _ Architects Group RAUM
Construction | Son Sungwook _ Concrete workshop
Project team | An, Shin / Yu, Seongcheol / Yoon, Jeongock / Choi, Yunjeong / Kim, Dayeong / Lim, Ahyun
Location | 769 Mangyang-ro, Dong-gu, Busan
Program | Commercial Facilities, House
Site area | 132.00㎡ Building area | 65.75㎡
Gross floor area | 246.13㎡
Building to land ratio | 49.81%
Floor area ratio | 126.44%
Building scope | B1 - 3F
Structure | RC, Block, Lightweight Steel Frame
Exterior finishing | Stuco
Interior finishing | V.P. on Plaster Board
Design period | 2018. 03 ~ 2018. 06
Construction period | 2018. 06 ~ 2018. 10
Photograph | Yoon, Joonhwan
Structural engineer | In Structure Engineering
Mechanical engineer | Shinheung Engineering
Electrical engineer | Youngsin Engineering